به گزارش اختصاصی رصد بورس، بدون شک حضور در بازارهای جهانی به خصوص سازمان تجارت جهانی یکی از ضرورت های توسعه بازارهای جهانی می باشد که برای رسیدن به این مهم تمامی عناصر داخلی و خارجی باید بصورت یکپارچه و هماهنگ با هم حرکت کنند و در مسیر توسعه قرار بگیرند.
صادرات به معنای انتقال کالا یا ارسال و فرستادن کالا از جایی به جای دیگر چه در داخل کشور و چه از داخل به خارج کشور میباشد. البته منظور عام و معمول صادرات کالا در اقتصاد انتقال کالا از کشور مبدأ به کشور دیگر است، به گونهای که کالا پس از ثبت قانونی در گمرک از قلمرو گمرکی کشور خارج شود.
امروزه برای تمامی جامعه اقتصادی و سیاسی دنیا مسلم شده است که بین رشد اقتصادی و صادرات هر کشور ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. نظریه پردازان اقتصاد بینالملل با اعتقاد فوقالعاده به نقش تجارت در رشد و توسعه اقتصادی از آن به عنوان موتور رشد نام میبرند توجه به صادرات غیرنفتی و اقدامات موثر در این راستا نیازمند مدیریت بلند مدت و کارشناسانه چرخه بازرگانی خارجی و همچنین ایجاد محیط رقابتی است.
یکی از مهم ترین ویژگیهای توسعه پایدار و همه جانبه اقتصادی یک کشور توجه و تمرکز واقعی به صادرات به خصوص صادرات غیر نفتی می باشد .
ایران یکی از کشورهای دارای منابع طبیعی فراوان و در حوزه های مختلف دارای مزیت های نسبی برای صادرات است. با این همه ایران در محصولاتی چون گاز طبیعی، نفت و فرآورده های نفتی، فرش دستباف، زعفران، خرما، خاویار در جهان یکی از کشورهای سرآمد است و از این طریق صادرات این محصولات بخش عمده ای از درآمدهای خارجی خود را کسب می کند.
برخی فعالان و صاحبنظران اقتصادی معتقدند که صادرات ایران از نبود استراتژی، محدودیتهای ناشی از تحریم، قوانین پیچیده و زائد و بیتوجهی به مدلهایی که به طور جداگانه باید برای هر بازاری طراحی شود، رنج میبرد.
به گفته محسن عامری، رئیس مرکز بهبود کسبوکار اتاق ایران، عمده مشکلات در حوزه صادرات به رفع تعهد ارزی و پایههای صادراتی، تحریم، کمبود و مستهلک شدن تجهیزات حملونقل، مدیریت نامناسب گذرگاههای مرزی، مقررات پیچیده و غیر شفاف، ناکارآمدی نظام فعلی در تعیین رایزنان بازرگانی، ناکارآمدی مدیریت نمایشگاه و پاویونهای تجاری و عدم آگاهی در حوزه استانداردها اختصاص دارد.
امیر عابدی، رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران نیز تورم، نوسانات و چندگانگی نرخ ارز و رشد اقتصادی منفی از عواملی عنوان میکند که مانع رشد صادرات شدهاند. به باور او در بخش صادرات عوامل غیرقابل کنترل از سوی فعالان اقتصادی در حد بالایی وجود دارد که مانع از صادرات میشود. در این بین نااطمینانی از منابع تخصیصی، عدم تخصیص بهموقع منابع، عدم استفاده از ابزار ترویج صادرات و مقررات پیچیده و زائد، تأثیر گستردهای روی صادرات دارد.
آمار مقدماتی گمرک ایران نشان میدهد ارزش تجارت خارجی کشور در 6 ماه اول سال با رشد 13.2 درصدی در ارزش از مرز 50 میلیارد دلار گذشته است. مطابق آمارهای گمرک ایران، در این مدت 51 میلیون و 783 هزار تن کالا به ارزش 24 میلیارد و 251 میلیون دلار صادر شد که این میزان صادرات از نظر وزنی افت 12.5 درصدی و به لحاظ ارزش رشد 13.32 درصدی را نشان میدهد. در عین حال، در این مدت، 16 میلیون و 320 هزار تن کالا به ارزش 26 میلیارد و 31 میلیون دلار وارد کشور شد که از حیث وزن افت 14.72 درصدی و از لحاظ ارزش رشد 13.15 درصدی داشته است.
گمرک ایران در گزارش خود درباره 5 قلم عمده صادرات در 6 ماهه امسال اعلام کرد که پروپان مایعشده به ارزش 2 میلیارد و 17 میلیون دلار، متانول به ارزش یک میلیارد و 335 میلیون دلار، بوتان مایعشده به ارزش یک میلیارد و 165 میلیون دلار، گاز طبیعی مایعشده به ارزش 977 میلیون دلار و پلی اتیلن گریدفیلم به ارزش 976 میلیون دلار، 5 قلم اول کالاهای صادراتی در این مدت بودند. حدود 26.5 درصد از ارزش کل کالاهای صادراتی ایران در این مدت به 5 قلم کالای فوقالذکر اختصاص داشته است.
علیرغم منابع طبیعی و خدادادی ایران متاسفانه صادرات کالا در ایران بیشتر متمرکز بر صادرات نفتی و پتروشیمی و همچنین منابع طبیعی کشور بوده است که در سال های اخیر بعد از شروع تحریم های نفتی کشور به ضرورت توجه به صادرات غیر نفتی پی برده و به این حوزه مهم اقتصادی بیشتر توجه نموده است اما بازهم می بینیم صادرات کالا و خدمات غیر نفتی هم به نوسانات سوخت و نفت بسیار وابسته است و براساس درآمدهای نفتی در هر دوره سیاست های انقباضی و انبساطی ارزی و گمرکی بر صادرات غیر نفتی تاثیرات زیادی داشته که مهم ترین تاثیر مخرب آن عدم برنامه ریزی و ثبات در بخش خصوصی می باشد. .
در بخشی از گزارش مقدماتی مرکز آمار ایران آمده است: کشورهای عمده مقصد کالاهای صادراتی ایران شامل چین با 7 میلیارد و 842 میلیون دلار، عراق با 3 میلیارد و 382 میلیون دلار، امارات 3 میلیارد و 112 میلیون دلار، ترکیه با 2 میلیارد و 626 میلیون دلار و هند 904 میلیون دلار بود.
با توجه به اینکه کشورهای منطقه توسعه نیافته هستند ، می توانند پتانسیل های خیلی خوبی را برای صادرات از ایران داشته باشند . کشورهایی مثل : اوراسیا ، افغانستان ، عراق ، پاکستان و …
از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم در کنار رشد صادرات نفت، صادرات غیرنفتی و در مجموع تجارت با سایر کشورها برخلاف سالهای قبل با جهش قابل توجهی همراه شد. در سال 1400 صادرات ایران به رقم 48 میلیارد و 440 میلیون دلار رسید، رقمی که بالاترین مقدار صادرات غیرنفتی ایران در تاریخ است؛ چراکه رکورد قبلی حدود 40 میلیارد دلار و مربوط به سالهای 96 تا 98 بوده است.
براساس آمار اعلامی گمرک ایران، ارزش صادرات غیرنفتی ایران از شهریور 1400 تا شهریور 1401 حدود 55 میلیارد و 209 میلیون دلار بوده که نسبت به صادرات 43 میلیارد و 491 میلیون دلاری در 13 ماهه انتهایی دولت قبل (از مردادماه 1399 تا مردادماه 1400) رشد 27 درصدی (معادل افزایش 11 میلیارد و 718 میلیون دلاری) داشته است.
تجارت خارجی ایران در نیمه نخست امسال برای نخستین بار از مرز 50 میلیارد دلار عبور کرد. بر اساس گزارش گمرک ایران، تجارت خارجی کشور در 6ماهه سال جاری با رشد 13,2 درصدی در ارزش به 50 میلیارد و 282 میلیون دلار رسید. تجارت خارجی کشورمان در نیمه اول سال 1401 از نظر وزن 68 میلیون و 103 هزار تن کالا بوده است.
دولت سیزدهم در صادرات کالاهای غیرنفتی و حضور در بازارهای جدید رکوردهای خوبی را ثبت کرده است. صادرات به کشورهای جدید و مستقل قاره آفریقا بهگونهای بوده که برای اولین بار اعداد تاریخی در این بخش ثبت شده است. صادرات ایران به کشورهای نیجریه 100 درصد، موزامبیک 2 هزار درصد و آفریقای جنوبی 300 درصد، افزایش داشته است. در این میان باید عنوان کرد که فراهم کردن امکانات زیرساختی با اقدامات دولت سیزدهم سبب رشد 40 درصدی تجارت کشور در سال 1400 نسبت به 1399 و افزایش 13 درصدی در 6 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته را شاهد باشیم.
0 دیدگاه