بهره‌گیری از فرهنگ قرض الحسنه با توجه به آموزه‌های اسلامی و انسانی

پیشرفت اقتصادی در کنار شکوفایی جامعه انسانی نیازمند یک نظام اقتصادی سالم است، نظامی که در احکام و روایات اسلامی و کتاب آسمانی قرآن به آن اشاره شده و فرهنگ «قرض‌الحسنه» را با حفظ آبرو و روش‌های به کارگیری آن به عنوان یک آموزه اصلی و الگوی متداول ذکر کرده است.
بهره‌گیری از فرهنگ قرض الحسنه با توجه به آموزه‌های اسلامی و انسانی

الهه سی ستار- خبرنگار رصد بورس، قرض الحسنه یکی از جلوه های زیبای یاری و دستگیری نیازمندان به شمار می رود و بدون تردید از دیدگاه تمام آئین ها نیز مورد اهمیت می باشد. فرهنگ قرض‌الحسنه از پایه‌های اساسی و انسانی بانکداری اسلامی به شمار می‌رود، چرا که در آن می‌توان عدالت و برابری، حفظ آبروی مؤمن، انسانیت و نوع‌دوستی را جستجو کرد. اما اینکه این فرهنگ چگونه می‌تواند گسترش یابد؟ راهکارهای کنونی با حفظ ارزش و جایگاه های مادی برای رسیدن به تعالی انسانی و معنوی چگونه است، موضوعی است که به آن می پردازیم.
بی تردید اقتصاد در پیشرفت و شکوفایی جامعه انسانی نقش موثر و حیاتی داشته و پیشرفت اقتصادی مطلوب، نیازمند یک نظام اقتصادی سالم است. به جرات می توان اذعان کرد نظام اقتصادی اسلام سالم ترین نظام های اقتصادی دنیا بوده و دادوستد ، با روحیه ایثار و همکاری به نام «قرض الحسنه» یکی از زیر مجموعه های نظام اقتصادی اسلام است.
دین مبین اسلام به مسئله "قرض الحسنه" توجه ویژه ای دارد، به طوری که این مهم ریشه در قرآن و سنت پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام دارد. این مقوله یکی از اعمال مستحب اسلام است. چرا که آثار و برکات آن بر فرد و جامعه، چنان است که خداوند آن را در ردیف دو واجب اصلی اسلام یعنی نماز و زکات مطرح کرده و خواهان عمل به این رفتار اقتصادی، اخلاقی و اجتماعی از سوی مومنان شده و همواره مومنان را به این عمل خیر تشویق و ترغیب می کند.
با توجه به وجود آیات مختلف قرآن کریم دراین باره همانند آیه شریفه سوره بقره آیه 245 که می فرماید: مَنْ ذَالَّذی یُقرِضُ الله قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ اَضْعافاً کَثیرَةً "کیست که خدا را وام (قرض الحسنه) دهد و خدا بر او به چندین برابر بیفزاید" و همچنین آیه 18 سوره حدید که خداوند متعال در آن می فرماید: اِنَّ الْمُصَّدِّقینَ وَالمُصَّدِّقاتِ وَ اَقْرَضُوا اللهَ قَرضاً حَسَناً یُضاعفُ لَهُمْ وَ لَهُمْ اَجْرٌ کَریمٌ "همانا مردان و زنانی که در راه خدا به فقیران صدقه و احسان کنند و به خدا قرض نیکو دهند خدا ثواب آنها را چندین برابر سازد و پاداش با لطف و کرامت عطا کند" و همچنین آیه 17 سوره تغابن که خداوند متعال از آن یاد کرده است: اِنْ تُقْرِضُوااللهَ قَرضاً حَسَناً یُضاعِفْهُ لَکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللهُ شَکُورٌ حَلیمٌ " و اگر به خدا قرض نیکو دهید برای شما چندین برابر گرداند و هم از گناه شما درگذرد و خدا بر شکر خلق نیکو پاداش دهنده و بردبار است" می توان به درستی دریافت که طرح مسئله قرض الحسنه در دین مبین اسلام، اهتمام ویژه ای وجود دارد.
فرهنگ قرض الحسنه با پرداخت وام‌های کلان و سودهای بالا همخوانی ندارد. اگر بخواهیم از منظر تولید و اشتغال در کسب و کارهای کوچک به این منظر نگاه ویژه ای را معطوف این موضوع نماییم، ارائه این خدمات قرض الحسنه به فعالان اقتصادی و متقاضیان وام‌های قرض‌الحسنه مي‌تواند به بهبود فضاي کسب‌وکار و شرايط اقتصادي کشور کمك شاياني را داشته باشد چراكه توجه ويژه به اعطاي تسهيلات كم سود، عملاً ميزان سودآوري و تجهيز توسعه بنگاه‌هاي اقتصادي را نیز فراهم مي‌كند.
وام‌های آسان، بدون ضامن، در اسرع وقت برای دهک‌های پایین و اقشار ضعیف که نیازمند دریافت سریع برای رد دیون و حل مشکلات معیشتی در شرایط کنونی اقتصادی کشور هستند، خود مهر تاییدی بر بانکداری اسلامی و ترویج فرهنگ قرض‌الحسنه است. به جهت نیل به توسعه اقتصادی و ایجاد رفاه در جامعه، نظام بانکی می بایست تسهیلات مورد نیاز بخش های مختلف اقتصادی را تامین نماید.
علاوه بر آیات قرآن، احادیث و روایات متعددی، در تشویق به اعطای قرض الحسنه وارد شده است که همگی نشان از اهمیت این مسئله در مکتب جامعه اسلامی دارد. ارائه این خدمات قرض الحسنه به فعالان اقتصادی و متقاضیان وام‌های قرض‌الحسنه مي‌تواند به بهبود فضاي کسب‌وکار و شرايط اقتصادي کشور کمك شاياني را داشته باشد چراكه توجه ويژه به اعطاي تسهيلات كم سود، عملاً ميزان سودآوري و تجهيز توسعه بنگاه‌هاي اقتصادي را نیز فراهم مي‌كند.
همان‌گونه که در آیات نورانی قرآن کریم، بهترین عبادت بعد از انجام واجبات خدمت به مردم عنوان شده و خدمت به مردم و ایجاد امید و نشاط میان مردم امری ضروری است، باید با ترویج فرهنگ قرض الحسنه بخشی از خدمت به مردم اجرایی شود. با برنامه ریزی صحیح و مشارکت مردم فرهنگ قرض الحسنه توسعه و ترویج پیدا می کند. باید فرهنگ بانک‌های قرض الحسنه که ظرفیتی برای کشورهای اسلامی است، رواج پیدا کند تا اقتصاد و بانک‌ها به سمت بانکداری اسلامی برود. فرهنگ سازی در بانک‌ها باید به جریان بیفتد و مقدمات کارآفرینی در این مسیر فراهم شود و گفتمانی در راستای فرهنگ بانک‌های قرض الحسنه صورت بگیرد.

 

دیگران چه می خوانند:

بهره‌گیری از فرهنگ قرض الحسنه با توجه به آموزه‌های اسلامی و انسانی

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟