به گزارش رصد بورس، نشست خبری معرفی و تشریح عملکرد اولین صندوق سرمایهگذاری انرژی ایران (سینرژی) متعلق به گروه مالی فارابی، 17 دی 1403 در هتل اسپیناس پالاس برگزار شد و علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی ایران به همراه رحمان بابازاده بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره گروه مالی فارابی، وحید حسن پور مدیرعامل سبدگردان فارابی و بیکزاده مدیر صندوق سینرژی، به تشریح عملکرد این صندوق تازه تاسیس پرداختند.
صندوق سینرژی فارابی نخستین صندوق انرژی ایران است که با سرمایه گذاری تخصصی در حامل های انرژی، امکان کسب سود از نوسانات قیمت نفت، گاز، برق و نرخ ارز را فراهم کرده است. پذیره نویسی این صندوق روزهای 29 و 30 مهرماه انجام و معاملات ثانویه آن از 10 آذرماه آغاز شد که با استقبال سرمایه گذاران سینرژی در یک ماه اخیر بیشترین بازدهی را در میان صندوق های بورسی داشته است.
علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی، در پاسخ به سوال خبرنگار رصد بورس درباره برنامههای بورس انرژی در اصلاح اقتصاد صنعت برق">بورس انرژی برای جذب سرمایهگذار در شرایط چالش انرژی کشور، با اشاره به هزینههای پایین بهینهسازی و صرفهجویی، تأکید کرد: این سیاستها به دلیل کارآیی بیشتر نسبت به سرمایهگذاری در تولید انرژی، به ویژه در شرایط و محدودیتهای تأمین گاز و سوخت مایع، ترویج میشوند. وی افزود که استفاده از نیروگاههای حرارتی برای تولید برق در این شرایط ضروری است.
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به اقدامات وزارت نفت و نیرو در توسعه بورس انرژی در حوزه برق سبز، گفت: این اقدامات موفقیتآمیز بودهاند. به گفته وی، شرکت گاز برنامهریزی جدی برای افزایش سهم معاملات گاز در بورس انرژی دارد و گواهی سپرده گاز نیز در دستور کار قرار گرفته است. این اقدامات به صرفهجویی در مصرف انرژی و رونق سرمایهگذاری در این بخش کمک خواهند کرد.
نقوی همچنین به سیاستهای غیر قیمتی در حوزه انرژی و به ویژه برق و گاز پرداخت و اظهار داشت: برای نخستین بار در کشور، بخش خصوصی مجوزهای لازم برای عرضه برق در بورس را دریافت کرده و از قراردادهای خرید تضمینی ارزی با دولت خودداری کرده است. علاوه بر این، شرکتهای جدیدی در حال ساخت نیروگاه هستند و سرمایهگذاران خصوصی در استان خراسان نیز به سرمایهگذاری در صرفهجویی برق پرداختهاند.
وی با اشاره به نقش بورس انرژی در تسهیل سرمایهگذاری در بخش انرژی ، گفت: ابزارهای طراحی شده در بورس انرژی به سرمایهگذاران کمک میکند تا از محل سرمایهگذاریهای خود سودآوری کنند.
برنامههای بورس انرژی برای جذب سرمایهگذار در شرایط چالش انرژی
مدیرعامل بورس انرژی ایران در تشریح ماهیت، ویژگیها و عملکرد صندوق سینرژی بهعنوان اولین صندوق انرژی ایران در بازار سرمایه خاطرنشان کرد: حضور این نوع صندوقها در بورس انرژی علاوه بر ایفای نقش آنها در افزایش سرمایهگذاری در حوزه انرژی، محلی برای بیمه سرمایههای خرد در برابر نوسانات نرخ ارز است.
علی نقوی، گفت: تمرکز صندوق سینرژی به عنوان نخستین صندوق انرژی ایران در بازار سرمایه، سرمایهگذاری تخصصی در حوزه حاملهای انرژی است. مجموعه فارابی این ریسک را پذیرفته است که نخستین صندوق انرژی را در بورس انرژی عرضه کند. وی با بیان اینکه انرژی پیشرانه اقتصاد ما است، افزود: تمام صنایع ما با انرژی سر و کار دارند و اساسا اقتصاد ما با نفت و گاز شکل گرفته و به همین دلیل حضور مردم در این بخش حیاتی است.
وی خاطرنشان کرد: ما در چهارچوب قوانین بازار سرمایه با گواهیهای سپرده انرژی شروع کردیم و گام بعدی که در دستور کار است، بحث گواهیهای صرفهجویی است. از تیر ماه امسال بحث گواهی گاز در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد. تا کنون نیز معادل 260 میلیون گواهی صرفه جویی گاز پذیرش شده است.
نقوی با تاکید بر اینکه صندوقهای انرژی میتوانند سرمایههای خرد را در برابر نوسانات ارز بیمه کنند، گفت: در حوزه برق هم بازار صدور گواهیهای صرفهجویی راهاندازی شده و فعال است. همچنین صحبت از احداث 20 هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر در کشور است و ما قصد داریم مردم را هم به سرمایهگذاری در حوزه برق سبز وارد کنیم. در گام بعدی گواهیهای آن منتشر میشود. همچنین قصد داریم در آینده گواهیهای سایر محصولات همچون گواهی سپرده صرفهجویی بنزین و گازوییل را نیز منتشر کنیم.
وی افزود: گروه مالی فارابی با حدود دو دهه فعالیت در بازار سرمایه ایران، برخورداری از 12 شرکت در حوزه های مدیریت دارایی، آموزش دیجیتال، انرژی های نوین و پاک و... و همچنین دربرگیری جمعیت 5 میلیون نفری از مشتریان و سرمایه گذاران بازار سرمایه، با توجه به چالش ناترازی انرژی و نوآوری بورس انرژی در این زمینه، اقدام به تاسیس صندوق سینرژی به عنوان نخسین صندوق انرژی ایران، کرده است.
سرمایهگذاری در داراییهای ارزی با صندوق سینرژی
وحید حسن پور مدیرعامل شرکت سبدگردان فارابی نیز در این نشست با بیان اینکه هر چه تعداد بازیگران بازار انرژی افزایش پیدا کند، کشف قیمت آن بهتر و بازار گستردهتر خواهد شد، افزود: در حوزه ریسکهای داخلی و خارجی مربوط به کاهش ارزش واحدهای سرمایهگذاری صندوق سینرژی نوسان زیادی در این بخش وجود ندارد و سرمایهگذاران نباید از این بابت نگران باشند. به خصوص با توجه به شرایط ناترازیها و روند اقتصاد کشور، بازدهی صندوقهای انرژی بازدهی مثبت و بدون ریسک کاهش ارزیابی میشود.
وحید حسن پور، تاکید کرد: در خصوص استراتژی بلندمدت صندوق باید گفت هدف اول کسب بالاترین بازده است. دیدگاه ما این است که در داراییهایی سرمایهگذاری کنیم که پیشبینی میکنیم بازدهی بیشتری داشته باشد. اما حتما از نظراتی که به ما ارایه شود استقبال میکنیم.
وی با بیان اینکه گواهیهای سپرده صرفهجویی انرژی از مالیات بر ارزش افزوده معاف است، خاطرنشان کرد: چون این بازار تازه ایجاد شده ممکن است قدری حجم معاملات کم باشد ولی در آینده حجم معاملات افزایش خواهد یافت. این صندوق بازارگردان دارد، بازارگردان آن گروه مالی فارابی است و سرمایهگذاران دغدغهای از بابت نقدشوندگی نخواهند داشت. گزارشهای ماهانه بهزودی و صورتهای مالی سه ماهه صندوق طبق روال تمامی صندوقهای سرمایهگذاری در سامانه کدال منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: قیمتگذاری انرژی مثلاً گاز متاثر از قیمتهای جهانی است و در برق هم تقریبا همینطور است. مردم میتوانند با سرمایهگذاری در گواهیهای حامل انرژی خودشان را درقبال نوسانات ارز بیمه کنند.
نقدشوندگی بالای صندوق سینرژی
مدیرعامل بورس انرژی گفت: ما در ابتدا با 100 میلیارد تومان صندوق سینرژی را پذیره نویسی کردیم و هم اکنون با افزایش سقف، این صندوق تا 1000 میلیارد تومان رسیده است که نشان از عمق گرفتن این بازار است. نقدشوندگی این صندوق بسیار بالا است.
وی گفت: بر روی این صندوق قراردادهای اختیار معامله نیز تعریف شده و به زودی در اوایل سال آینده شاهد قراردادهای اختیار معامله در بورس انرژی خواهیم بود. گواهیهای صرفهجویی گاز با توجه به مصوبات اخذ شده و جدیت موجود، مشکلی برای تحویل و نقدشوندگی ندارند.
نقوی با تاکید بر اینکه گواهیهای سپرده صرفهجویی دارای تضمینهای قانونی است، افزود: دو قانون از جمله مصوبات برنامه هفتم توسعه و دستورالعمل اجرایی حساب بهینهسازی مصرف انرژی، پشتوانه قانونی این گواهیها هستند. براساس قانون، اگر سرمایهگذار به هر دلیل موفق به فروش گواهی سپرده انرژی نشود دولت آن را با سازوکارهایی در کف قیمتی خریداری میکند. در شرایط نکول هم 1.3 قیمت گواهی به عنوان خسارت به سرمایهگذار پرداخت میشود. همچنین، واحدهای صندوق میتواند بهعنوان وجه تضمین مورد استفاده قرار گیرد.
مهمترین ویژگیهای این صندوق کسب سود از نوسانات نرخ ارز، سرمایهگذاری در حاملهای انرژی، پوشش ریسک در برابر تورم و نقدشوندگی بالاست. ترکیب دارایی صندوق سینرژی فارابی مبتنی بر 32 درصد عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم و 68 درصد فراوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای است.
به گفته نقوی، در بورس انرژی محدودیتی برای مجوز دادن در حوزه صندوقهای انرژی وجود ندارد و هر نهاد مالی میتواند در آینده درخواست تاسیس صندوق دهد و پس از دریافت مجوز از سازمان بورس در فرآیند تاسیس صندوق قرار بگیرد.
وی همچنین از امکان ورود خارجیها به سرمایهگذاری در صندوقهای بورس انرژی خبر داد و گفت: پیگیر هستیم تا خارجیها بتوانند به این صندوقها ورود کنند.
نرخ تسعیرارز در صندوقهای انرژی
محمدرضا بیک زاده مدیرعامل صندوق سینرژی نیز در این نشست، گفت: در حال حاضر صندوق در گروههای کالایی نفت خام، میعانات گازی، گواهی سپرده صرفه جویی گاز، گواهی صرفه جویی برق فعالیت دارد.
وی با بیان اینکه گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی، تنها ابزار دلاری بازار سرمایه ایران است که سرمایه گذاران میتوانند به طور مستقیم به دلار توافقی که فاصله محسوس با دلار بازار ازاد دارد دسترسی پیدا کنند، خاطرنشان کرد: نرخ تسعیرارز در این صندوق ها دلار توافقی از سامانه ets بانک مرکزی است که امروز حدود 65 هزار تومان بود و این یک مزیت بسیار مهم برای سرمایه گذاران است.
0 دیدگاه