عملیات خمکاری که در اصطلاح انگلیسی Bendingنامیده شده است، به اعمال یک سری نیروهای فیزیکی بر سطح ورق در جهت تغییر شکل و فرم دهی آن گفته می شود. این فرآیند به وسیله یک سری ماشین ها و دستگاه های مخصوص انجام شده و در جهت آن شکل های V، U و ... را بر روی ورق های فلزی و فولادی به وجود می آورد. نحوه خمکاری ورق تحت روش های مختلفی قرار می گیرد که شامل خمکاری خم لبه، روش سکه ای، هوایی و چرخشی هستند. با انجام هر 4 روش سطح بیرونی ورق فولادی دچار کشش خواهد شد.
نحوه خمکاری ورق به صورت کلی نیز با به دست آوردن زاویه خم و ایجاد یک خط بر روی ورق فلزی و قسمتی که باید خم شود صورت می گیرد. پس از ایجاد خم، برشکاری ورق از سطوح ناصاف و دارای موج انجام می گیرد. سپس باید ورق را با زاویه خم تعیین شده بر روی گیره قرار دهید و قسمت برآمدگی آن بیرون باشد. در واقع قطعه فلزی به وسیله گیره ها و یک قطعه چوبی بر سطح محکم باقی می ماند تا با ایجاد فشار بر روی قسمت بیرونی با چکش پلاستیکی، البته به صورت آرام و همراه با دستکش ایمنی خمکاری قطعه صورت گیرد. پس از رسیدن ورق به زاویه خم مناسب نیز، مجدداً زاویه خم ورق کنترل شده و در نتیجه عملیات خمکاری به پایان می رسد.
محاسبه شعاع خم ورق
به صورت کلی شعاع داخلی خم بستگی به ابزار و دستگاه خمش و همچنین خواص ورق فلزی مشخص می گردد. همان طور که می دانید برخی از محصولات فولادی یا فلزی با قابلیت انعطاف پذیری بالا و سختی کم تولید می شوند، اما برعکس این موضوع نیز وجود دارد و بسته به کاربرد نهایی این فلزات تعیین می شود. شعاع داخلی خم میزان فاصله از محور خم تا قسمت میانی خم می باشد.
با این وجود برای محاسبه زاویه خم ورق فلزی، حدود 5/0 میلی متر برای شعاع داخلی در نظر گرفته می شود که بیشتر از ضخامت کلی قطعه است. همچنین اگر زاویه خم در نظر گرفته شده، کمتر یا بیشتر از 90 درجه باشد، زاویه مکمل را به همراه آن محاسبه کرده تا به صورت دقیق تر به دست آید. به طور مثال اگر میزان زاویه خمکاری 45 درجه باشد، از 180 درجه که مکمل زاویه 90 درجه است، کم شده و زاویه به دست آمده یعنی 135، به عنوان شعاع خم ورق به دست خواهد آمد.
فرمول خمکاری ورق
حال که با نحوه محاسبات شعاع داخلی خم، زاویه خم داخلی و زوایای مکمل آشنا شدید، قصد بررسی فرمول خمکاری ورق های فلزی و غیر فلزی را داریم. این فرمول به شرح زیر است که در ادامه پارامترهای آن مجدداً توضیح داده خواهند شد:
(π/180) × B × (IR + K × MT) مقدار خم (BA)
همان طور که می دانید شعاع داخلی خم شامل میزان فاصله ای است که از محور خم تا قسمت میانی آن اندازه گرفته می شود و باید بیشتر از ضخامت کلی قطعه اصلی باشد که در این فرمول با IR نمایش داده شده است. شعاع خم خارجی نیز شامل مجموع شعاع خم داخلی و ضخامت شیت می باشد. ضخامت ورق در این فرمول با نماد MT نشان داده شده و علاومت B شامل زاویه مکمل زاویه خم است که پیش تر شرح داده شد.
در نهایت علامت K به درصدی از ضخامت ورق مطابق با جدول K-Factorمی باشد و بسته به روش خمکاری، جنس قطعه و زاویه خم متغیر است. مقدار کلی آن نیز بین 25/0 تا 50/0 است. برای مثال اگر یک قطعه فلزی 30 درجه در زاویه خم 90 درجه باشد، مطابق با فرمول خمکاری آن برابر با زیر است:
0.017453 × 90 × (0.020 + 0.33 × 0.030) = 0.016493085 ( بر اساس واحد اینچ)
بررسی کیفیت و مشخصات ورق سیاه کارخانه کاویان
کارخانه فولاد کاویان یکی از قدیمی ترین تولیدکنندگان ورق سیاه در کشور به شمار می آید که این فلزات را با کیفیت نسبتاً بالایی تولید می کند. گرید ورق سیاه کارخانه کاویان ST37 بوده که بر اساس استاندارد DIN کشور آلمان تولید می گردد. این محصول دارای خاصیت انعطاف پذیری و جوشکاری بسیار زیادی می باشد. از این رو در مصارفی که نیاز به انجام فرآیند خمکاری بر روی تجهیزات خود دارد، بهترین انتخاب است. این محصول به سبب داشتن استحکام کششی در حدود 360 تا 520 مگاپاسکال و همچنین خواص جوشکاری و سازگاری با انواع محیط ها در صنایع ساختمان سازی، خودروسازی، شهرسازی، راه سازی و ... به کار برده می شود.
از مشخصات فنی ورق سیاه کاویان نیز می توان به تولید در بازه ضخامتی 8 تا 50 میلی متر، عرض 1000 تا 2000 میلی متر و طول های متغیر از 1 تا 6 متری اشاره کرد. لازم به ذکر است این فلزات به شکل شیت های فابریک تولید شده و ابعاد آن ها توسط کارخانه مطابق با خواسته مشتریان برشکاری خواهد شد.
لازم به ذکر است کارخانه فولاد کاویان ورق های سیاه را به صورت سفارشی در کیفیت ST52 که با نام گرید سیاه صنعتی شناخته می شود نیز تولید می کند، اما با این وجود بیشترین عرضه این کارخانه در بازار آزاد آهن آلات و بازار فیزیکی بورس کالا در گرید ST37 با درجات 1، 2 و 3 می باشد. از دیگر مشخصات ورق سیاه کاویان نیز می توان به دارا بودن انواع گواهی های سلامت است که از طریق تست های ضربه، آنالیزهای شیمیایی، خواص مکانیکی و مواردی از این قبیل انجام می گیرد.
دلایل تأثیرگذار بر قیمت ورق سیاه کاویان اهواز
همان طور که اشاره شد، ورق سیاه کاویان در مقایسه با سایر تولیدکنندگان شیت های گرم فابریک، قیمت مقرون به صرفه تری دارد، اما بهتر است بدانید یک سری دلایل همواره بر قیمت ورق کاویان به خصوص در بازه ضخامتی بالا اثرگذار می باشند. به طور مثال در زمان استعلام قیمت ورق های سیاه ضخیم بار، می توان گفت فرآیند تولید آن نیاز به نورد بسیار زیادی نیاز ندارد، اما در عوض برشکاری آن باید با دستگاه های مخصوص ورق های ضخیم بار انجام گیرد و همین موضوع دلیلی موجه برای بالاتر بودن قیمت آن است. پارامتر وزن نیز یکی دیگر از مهم ترین عوامل و دلایل اثرگذار بر نرخ ورق سیاه کاویان می باشد. در واقع با افزایش ضخامت و سایر پارامترهای ابعادی، وزن محصول و در نتیجه قیمت آن افزایش می یابد.
با این وجود سایر دلایل تأثیر گذار بر نرخ محصولات این مجموعه مربوط به هزینه اسلب اولیه (که از کارخانجاتی مانند فولاد خوزستان یا هرمزگان تعیین می شود)، نوسانات بازار بورس، میزان عرضه و تقاضا، قیمت دلار جهانی، نرخ شمش فولادی وارداتی و صادراتی، مشکلات تولید و هزینه های برشکاری ورق، سفارشی بودن ابعاد مد نظر مشتری و کاربرد نهایی محصول می باشند.
تفاوت کاربرد سایز ورق های سیاه
بهتر است بدانید علل بسیار موجهی برای تنوع بالای سایز ورق های سیاه وجود دارد که در مقاله سایت آهن اینفو نیز به آن اشاره شده و آن موضوع کاربرد این فلزات است. ورق های سیاه در بازه ضخامتی 2/1 تا 15 میلی متر که معمولاً توسط کارخانجاتی مانند نورد و لوله، فولاد مبارکه و فولاد گیلان تولید می شوند، در مصارف ساخت و سازهای عمومی، صنعتی و به طور کلی مواردی که نیاز به خمکاری بیشتر، جوشکاری و ماشین کاری با میزان سنگین تر دارند، مورد استفاده قرار می گیرند.
در صورتی که ورق های سیاه ضخیم بار که در بازه 15 میلی متر تا 100 میلی متر تولید می شوند، در ساخت و سازهای عظیم تر، لوله های انتقال با قطر های زیاد، سازه هایی که نیاز به تحمل وزن زیاد و مواردی نظیر این ها کاربرد دارند. برای استعلام قیمت ورق 40 میل یا ضخامت های بالاتر، بهتر است بدانید این فلزات معمولاً سفارشی تلقی شده و با گرید مد نظر مشتریان توسط مراکز فروش معتبر به کارخانجاتی نظیر کاویان، اکسین و فولاد خرم آباد سفارش داده می شوند.
0 دیدگاه