قتل یا کُشتن یا کُشتار یا مُرداندَن گونهای آدمکشی است که در آن کشتن انسان بدون حکم قانونی روی داده باشد. قتل در حقوق کیفری در اصل قتل به دو دستهٔ عمد و شبهعمد بسته میشود. قتل میتواند انگیزههای مختلفی داشته باشد از جمله قتل از روی حسادت، قتل ناموسی، قتل ایدئولوژیک، از روی عصبانیت، اختلاف نظر در تقسیم غنائم و … . جرم قتل بیش از سایر جرائم سروصدا دارد و خبر آن اکثراً منتشر میشود.
فرمانده انتظامی شهرستان "مرودشت" گفت: افرادی که بامداد امروز در جشن تولد حضور داشتند با یکدیگر درگیر و منجر به قتل یکی از آنان شد. سرهنگ "فرشید زینلی"، اظهار داشت: بامداد امروز در پی اعلام مرکز فوریت های پلیسی 110 مبنی بر وقوع نزاع و درگیری منجر به قتل در یکی از باغهای اطراف روستای " فتح آباد " مرودشت بلافاصله ماموران انتظامی برای بررسی موضوع به محل مورد نظر اعزام شدند.
جزئیات قتل خونین در جشن تولد
وی تصریح کرد: ماموران در بررسیهای اولیه مطلع شدند 3 نفر از میهمانان یک مراسم جشن تولد با سلاح سرد با یکدیگر درگیر و به بیمارستان منتقل شدهاند.
فرمانده انتظامی شهرستان مرودشت با بیان اینکه یکی از مجروحان 32 ساله به دلیل شدت جراحات وارده در بیمارستان فوت (به قتل رسیده) کرده است، اظهار کرد: قاتل 35 ساله که خود نیز در این حادثه مضروب شده است در حال حاضر بستری است.
سرهنگ "زینلی" با بیان اینکه ماموران انتظامی موفق شدند 4 نفر دیگر از عوامل درگیری دستگیر و روانه دادسرا کنند، گفت: حال مزاجی هر دو مضروب رضایتبخش است.
این مقام انتظامی با اشاره به اینکه افراد دستگیر شده علت و انگیزه قتل و درگیری را اختلافات شخصی عنوان کردهاند، گفت: پلیس با قاطعیت با کسانی که بخواهند امنیت شهروندان را خدشهدارکنند برخورد قاطع و قانونی خواهد کرد.
قتل شبه عمد
مواردی وجود دارد که فرد قصد کشتن مقتول را ندارد و عمل وی نیز کشنده نیست، اما نتیجتاً منجر به مرگ فرد دیگری می شود. مثال قتل شبه عمد، پزشکی است که بر اثر خطای پزشکی سبب مرگ بیمار می شود. ماده 291 قانون مجازات اسلامی درباره قتل شبه عمد توضیح داده است. از مثال های دیگری که در نص صریح قانون نیز پیرامون قتل شبه عمد آمده است، کشتن انسان در جریان شکار حیوانات می باشد.
قتل خطای محض
در این مورد، هدف قاتل اصلاً مقتول نبوده است و مقتول به صورت اتفاقی در مسیر مرگ توسط قاتل قرار گرفته است. مثال قتل خطای محض، برخورد تیر خطا در موارد مختلف می باشد. از جمله مواردی که در ماده 292 قانون مجازات اسلامی در مورد قتل خطای محض ذکر شده است، قتل در اثر خواب و بیهوشی و …و صغیر یا مجنون بودن مرتکب می باشد. البته در صورتی که مرتکب بداند عمل او منجر به جنایت به فرد دیگری می شود، عمل او قتل عمدی محسوب می شود.
البته نوع دیگری از قتل به نام قتل شهوتی نیز وجود دارد که در آن عمل قتل، در اثر آزار جنسی مقتول توسط قاتل اتفاق می افتد. پدیده قتل شهوتی اغلب در میان مردان و قاتلان زنجیره ای اتفاق می افتد.
ارکان قانونی جرم قتل و دعاوی قتل
بنا بر اصل قانونی بودن جرم و مجازات، رکن قانونی قتل عمد در ماده 205 به بعد قانون مجازات اسلامی عنوان شده است و مجازات قتل عمد را به تفصیل شرح داده است. همچنین بند ب ماده 295 قانون مجازات اسلامی، ارکان قتل شبه عمد را تشکیل داده است.
در دعاوی قتل، مجازات قتل عمد همواره قصاص است. در صورتی که شاکی نسبت به قصاص قاتل گذشت نماید یا به هر صورت دیگری قصاص انجام نپذیرد، مرتکب تعزیر می شود. مجازات قتل شبه عمد و خطای محض با توجه به شدت جرم قتل تعیین می شود.
0 دیدگاه