فهیمه ساجدی خبرنگار رصد بورس، صنایع فولادی ایران رتبه نخست را در خاورمیانه و جایگاه دهم را در میان 10 کشور برتر تولیدکننده دارد، چرا که زنجیره این صنعت توانسته است به خوبی طی یک دهه اخیر با وجود تحریمها و محدودیتهای ناعادلانه بینالمللی بر علیه کشور، تهدیدها را به فرصتهای بیبدیل تبدیل کند و کامل شود.
صنعت فولاد با توجه به استفاده گسترده آن در سد سازی، ساختمان سازی، پلسازی، کشتی سازی، کارخانه سازی، لوازم خانگی و ... و همچنین کاربرد فراوان در سایر صنایع از جمله خودروسازی، پتروشیمی و حمل و نقل جایگاه ویژهای دارد. لذا داشتن چشماندازی جامع نسب به آینده پیشروی این صنعت برای فعالان آن ضروری به نظر میرسد.
از جمله هدف گذاریهای برنامه هفتم رشد هشت درصدی اقتصاد است و برای رسیدن به این هدف، متوسط نرخ رشد در حوزه صنعت 8.5 درصد تعیین شده است. وزارت صمت نیز رشد ارزش افزوده بخش صنعت را 8.2 درصد و بخش معدن را 5 درصد برای پایان سال 1402 در نظر گرفته است.
برای افق 1404 رسیدن به تولید 55 میلیون تن پیشبینی شده است که بدون شک رسیدن به چنین چشماندازی بدون بومیسازی محقق نخواهد شد. بومیسازی در صنعت فولاد، از چنان اهمیتی برخوردار است که هویت ملی صنعت کشور را مورد تاکید و زمینه تعامل علمی بین صنعت ملی و صنعت جهانی را فراهم میکند.
در شرایط تحریم، تامین یکسری قطعات و تجهیزات از خارج، بسیار سخت است و ادامه بقای شرکتها را دچار خطر میکند. صنعت فولاد با سابقهای 50 ساله در ایران همراه است که 600 صنعت پاییندستی را حمایت میکند. آمارهای رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران از رشد صنعت کشور در دولت سیزدهم 3.6 برابر نسبت به دولت قبل است.
تولید 30 میلیون تن فولاد خام در سال 1401 با رشد بیش از 7 درصد نسبت به سال 1400 و تولید 22 میلیون تن محصولات فولادی در سال 1401 با رشد بیش از 12 درصد نسبت به سال 1400 در کارنامه دولت سیزدهم ثبت شده است. تولید 632 هزار تن آلومینیوم در سال 1401 با رشد بیش از 12 درصد نسبت به سال 1400 هم از دیگر موضوعاتی است دولت سیزدهم کمک به ارتقای آن کرده است.
یکی از فرصتهای چشمگیر که به همت متخصصان داخلی و با همکاری دانشبنیانها توسط شرکت های فعال صنعت فولاد در ایران انجام میگیرد، بومیسازی قطعات و تجهیزات موردنیاز این صنایع میباشد. با اجرای سیاست بومی سازی و راهبری آن در شرکت های بزرگ معدن و صنایع معدنی، طی سه سال گذشته صرفه جویی ارزی افزون بر یک میلیارد و 724 میلیون دلاری رقم خورده است. در سال گذشته، بومیسازی 500 میلیون دلاری در بخش قطعات و تجهیزات حوزه معدن و صنایع معدنی به ثبت رسید.
براساس آمار ارائه شده از ایمیدرو، 12 شرکت بزرگ معدن و صنایع معدنی در حوزههای سنگآهن، فولاد، مس، آلومینیوم و بخش معدنکاری 524میلیون دلار تجهیزات مورد نیاز را توسط سازندگان داخلی تامین کردهاند.
امروز در حالی سهم فولادهای آلیاژی بین 2 تا 3 درصد تولید فولاد کشورمان است که این سهم در ژاپن به 13 درصد رسیده است و درکل، هرچه فولادسازیها توسعهیافتهتر میشود، سهم فولادهای خاص، سبکتر و آلیاژی در آن کشورها بیشتر میشود که لزوم تغییر نگاه فولادسازی سنتی کشور به سمت فولادهای پیشرفته باارزش افزوده بالا را میطلبد.
سید ابوتراب فاضل فعال این حوزه معتقد است که اگرچه ممکن است در صادرات رکورد بزنیم؛ اما قیمت محصول صادراتی هم مهم است و باید سیاستگذاری بهتری بر روی قیمتگذاری محصولات انجام شود و تلاش ما بیشتر بر روی گریدسازی و تولید فولادهای خاص و تولید فولاد باارزش اقتصاد بالاتر است.
از نظر رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، نقش مثبت نهضت بومیسازی در کاهش وابستگی به واردات و افزایش توان تولید داخلی، علاوه بر افزایش سودآوری تولیدکنندگان، به تقویت اقتصاد کشور نیز کمک کرده است.
سبحانی بر اهمیت ادامه و توسعه این نهضت تأکید کرده و بر این باور است که استفاده هوشمندانه از توانمندیهای داخلی و ترویج سیاستهای حمایتی میتواند به تحقق اهداف صنعت فولاد و بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک کند.
از نگاه کارشناسان، صنعت فولاد نیازمند توسعه فناوری میباشد و اکنون ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه، بر اهمیت و تاثیرات اقتصاد دانشمحور واقف شده است. سیاستهای کلان اقتصادی کشور چندین سال میباشد که به سمت پیادهسازی اقتصاد دانشمحور حرکت کرده است.
0 دیدگاه