به گزارش اختصاصی رصد بورس، عرضه خودرو در بورس کالا، با هدف تشکیل بازاری شفاف و رقابتی برای فروش خودرو به قیمت منصفانه انجام شده است. ثبت سفارش برای خودروها در بورس کالا بهصورت رقابتی بوده و مشتریان با در نظر گرفتن قیمت پایه اعلام شده هر خودرو، باید یک روز قبل از عرضه، مبلغ مورد نظر خود را جهت شرکت در رقابت خرید به بورس کالا ارسال کنند. در این مطلب با معرفی و روشهای چگونگی شرکت در این بازار رقابتی برای خرید خودرو، به بیان برخی نکات از طرف منتقدان، مخالفان و موافقان این طرح میپردازیم.
تا کنون خودروهای مختلفی و با شرایط متفاوتی در بورس کالا عرضه شدهاند، شرایط کلی عرضه خودروها در بورس کالا که رعایت آنها ضروری است، عبارتند از:
الف- متقاضیان ملزم به واریز میزان مبلغ پایه و درصد وجه قیمت پایه اعلام شده برای هر خودرو در حساب وکالتی نزد بورس هستند، که از زمان ثبت و ارسال سفارش تا زمان اعلام نتایج این مبلغ در حساب مذکور مسدود خواهد شد.
ب- ثبت و ارسال سفارش از سوی متقاضی به منزله برنده شدن در رقابت نیست و متقاضیان باید تا زمان اعلام نتایج منتظر بمانند.
ج- متقاضیان خرید خودرو باید با توجه به قیمت پایه اعلام شده از سوی شرکت خودروسازی و هزینههای جانبی هر خودرو (مالیات و عوارض شمارهگذاری خودرو، مالیات ارزش افزوده بر مبنای قیمت نهایی فروش، هوشمندسازی کارت خودرو، خدمات حمل و نقل پستی، تولید پلاک، شمارهگذاری و بیمه شخص ثالث) قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنند.
د- افراد منتخب در رقابت خرید خودرو، در صورتی که بنا به هر دلیلی قصد انصراف از خرید و تکمیل وجه داشته باشند، موظفند میزان «5 درصد» ارزش کل معامله را به عنوان هزینه انفساخ به علاوه «0.5 درصد» هزینه کارمزد دو سر معامله (در مجموع پنج و نیم درصد ارزش کل معامله) را پرداخت نمایند.
و- منتخبان در رقابت 3 روز کاری مهلت دارند تا مابقی مبلغ (باقی مانده) را به حساب وکالتی خود واریز کنند. در صورت عدم تکمیل وجه بعد از روز سوم، به ازای هر روز تاخیر (از روز چهارم) به میزان «0.25» درصد ارزش کل معامله برای آنها به عنوان جریمه محاسبه میشود.
ه- چنانچه منتخبین رقابت پس از پایان روز ششم برای تکمیل وجه تاخیر داشته باشند، معامله آنها فسخ میگردد. و میزان «5.5 درصد» ارزش کل معامله بهعنوان هزینه انفساخ معامله برای آنها محاسبه میگردد.
ی- برای خرید خودرو از بورس کالا باید علاوه بر احراز هویت سجام، کد بورسی بازار فیزیکی بورس کالا را نیز دریافت کنید.
عرضه خودرو در بورس کالا در کنار مزیتهای خود یک عیب نیز دارد؛ آن هم تعداد عرضههاست. برای نمونه 100 خودرو عرضه میشود در صورتی که میزان تقاضا 500 عدد است؛ عدم تناسب عرضه و تقاضا باعث میشود که خریداران بالاترین قیمت را برای به دست آوردن خودرو ثبت کنند و در نهایت این موضوع به بدنه اقتصاد کشور و بازار سرمایه آسیب شدیدی وارد میکند و میتواند موجب افزایش قیمت خودرو در بازارها شود.
به واسطه عرضه خودرو در بورس کالا، شاهد سه نرخی شدن بازار خودرو هستیم؛ البته این سه نرخی بودن ناشی از عرضههای بورسی نیست بلکه باید ساختار اصلاح شود. چرا که قیمت دوم یعنی قیمت بازار آزاد معقول نیست و همواره دلالان سعی دارند با افزایش قیمت کاذب سود خود را بیشتر کنند. به هر ترتیب یکی از مهمترین مزایای بورس را میتوان ارزان قیمت بودن خودرو نسبت به بازار آزاد دانست.
در اصل خودرو درب کارخانه یک قیمت مشخص دارد و کارخانجات خودرو با یک قیمت مشخص شده میفروشند؛ اما خودرو پس از ورود به بازار آزاد مشمول افزایش قیمت دلالان میشود و با قیمتهای بسیار بالاتر معامله میشود. یعنی در این بین کارخانجات و خریداران زیان میکنند و سود چند صد میلیون تومانی به جیب دلالان میرود.
برخی عقیده دارند که قیمت بورس کالا همان قیمت قرعهکشیهاست با این تفاوت که در بورس با شفافیت میتوان خودرو خرید، اما در قرعهکشی روند مشخص نیست و ممکن است پس از دهها بار ثبتنام در این قرعهکشی برنده شوید.
هرچند ایراداتی به عرضههای فعلی وارد است و هنوز مردم آنطور که باید طعم حذف دلالان از بازار و ارتباط مستقیم خودروساز و مشتری در یک ساختار شفاف را نچشیدهاند، با این حال برخی از فعالان بازار سرمایه و خودرو معتقدند که مزیتهای عرضه خودرو در بورس همین حالا هم بر معایب آن میچربد و نمایندگان مجلس هم با اشاره به ضرورت رفع معایب فعلی عرضه خودرو در بورس کالا، این اقدام را در مجموع به نفع مردم و به زیان دلالان دانستند.
0 دیدگاه