بررسی سود و زیان عرضه خودرو در بورس کالا

برخی کارشناسان معتقدند که عرضه خودرو در بورس کالا می‌تواند زمینه‌ساز یک تحول اساسی در این صنعت باشد و وزیر اقتصاد این امر را در جهت جلوگیری از رانت بسیار تاثیرگذار دانست. اما واقعا عرضه خودرو در بورس کالا سودآور است یا به زیان منجر می‌شود؟
بررسی سود و زیان عرضه خودرو در بورس کالا

به گزارش رصد بورس، آزادسازی واردات خودرو، تغییر مکانیزم فروش خودرو از طریق سامانه وزارت صمت و عرضه برخی محصولات کم‌تیراژ در بورس کالا">بورس کالا از جمله تغییرات در راه بازار خودرو هستند. هدف برخی از این استراتژی‌ها افزایش عرضه در بازار، هدف برخی دیگر کنترل تقاضا و نهایتا کاهش واسطه‌گری‌ها در این بازار است. سود و زیان عرضه خودرو در بورس کالا چگونه به توسعه صنعت پتروشیمی کمک می کند">بورس کالا موضوع این گزارش است که با هم بررسی می کنیم.

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در فروردین‌ماه سال جاری درباره فروش خودرو در بورس کالا">بورس کالا،  گفت: این موضوع باعث افزایش شفافیت اطلاعات در بخش عرضه خودرو، نظارت بر روند خرید، حذف قرعه‌کشی و جلوگیری از چندقیمتی‌ شدن خودرو می‌شود.

دیگران چه می خوانند:

محورهای سخنرانی وزیر اقتصاد درباره عرضه خودرو در بورس کالا

وزیر امور اقتصادی و دارایی در مراسم تجلیل از برترین‌های بورس کالا را که در تاریخ 26 اردیبهشت‌ماه سالجاری درباره عرضه خودرو در بورس کالا مواردی را مطرح کردند. با مروری بر صحبت‌های سید احسان خاندوزی در این باره، به بررسی ابعاد این حرکت در جهت مبارزه با رانت و سود و زیان عرضه خودرو در بورس کالا می‌پردازیم.

وزیر اقتصاد در این همایش گفت: نگاه به بورس کالا به صورت یک سازوکار و به عنوان منطق تخصیص منابع در کشور است. کالا‌هایی مانند خودرو برای عرضه محصولاتشان باید از بورس کالا استفاده کنند تا رانت‌ها از بین برود.

محور اول صحبتهای وزیر اقتصاد درباره عرضه خودرو در بورس کالا را به این صورت می‌توان خلاصه نمود که؛ در خصوص کالاهای منقول همچون خودرو در راستای کشف قیمت، دسترسی شفاف و زدودن رانت ها می توان از ظرفیت بورس کالا استفاده کرد.

محور دوم سخنرانی خاندوزی مربوط به گواهی سپرده کالایی است؛ از رییس سازمان امور مالیاتی و شورای عالی مالیات درخواست دارم با قید فوریت، حداکثر ظرف یک ماه موضوع مالیات بر ارزش افزوده معاملات گواهی سپرده کالایی را تعیین تکلیف کند.

محور سوم درباره ظرفیت بورس کالا، وزیر اقتصاد صحبت کرد؛ بورس کالا در حوزه‌های رصد تجارت، ذخایر کالا و نظام انبارداری کشور در پیوند با سامانه جامع تجارت و سند تحول که دولت اخیرا ابلاغ کرده، اهمیت فوق العاده ای دارد.

محور چهارم به رینگ صادارتی مربوط می‌شود؛ مسئله شناسایی مازاد بر نیاز داخل که قابلیت صادرات داشته باشد، به سهولت از سازوکارهای بورس کالا در رینگ صادراتی قابل انجام است.

روز تاریخی برای صنعت و بازار خودرو ایران

سال‌هاست که تعادل عرضه و تقاضا در بازار خودروی کشور به هم خورده است. بخش بزرگی از مشکلات فعلی صنعت خودرو مربوط به وجود اختلاف بین قیمت کارخانه و قیمت بازار است. این رویداد می‌تواند این اختلاف را به حداقل برساند.

بورسان در گزارشی نوشت: چهارشنبه، 28 اردیبهشت می‌تواند یک روز تاریخی برای صنعت و بازار خودرو در ایران باشد. قرار است در این روز 850 دستگاه وانت کارا در سامانه بورس کالا عرضه شود. به این ترتیب فروش خودرو از مبدا تولیدکننده به روش حراج انجام خواهد شد.

انتظار می‌رود در شرایط فعلی قیمت کشف‌شده در این سامانه چیزی مابین قیمت فروش کارخانه و قیمت خودرو در بازار آزاد باشد. موضوعی که می‌تواند دلالی خودرو را تا حد زیادی از سکه بیندازد. ضمنا با بازگشت پول حاصل از این تفاوت قیمتی به حساب تولیدکننده کالا، قاعدتا بایستی منتظر افزایش کیفیت و کمیت تولید نیز باشیم. به علاوه آن که عرضه کننده کالا برای تمامی فروش خود از طریق بورس کالا مشمول 10 درصد معافیت مالیاتی خواهد گردید. به نظر می‌رسد در صورت موفقیت این روش باید منتظر خداحافظی با روش شکست خورده قرعه کشی خودرو باشیم.

مافیا با اجرای طرح عرضه خودرو در بورس کالا از بین می رود؟

به اذعان بسیاری از مسئولین و مقامات کشور، بازار خودرو از مافیای کاملا قدرتمندی رنج می‌برد. مافیایی که زور آن به تمامی دولت‌های اخیر چربیده و سودهای حیرت‌انگیزی را به جیب زده است. یکی از بهانه‌های برگزاری قرعه‌کشی‌های خودرویی این بود که بدبینی‌ جامعه به این نحوه دادوستد خودروسازان را علاج کند. در سال‌های نه چندان دور اثبات شده بود که یکی از دو خودروساز بزرگ کشور چندین هزار دستگاه تولیدی خود را با قیمتی نازل و با تهدید چندین نماینده به یک زوج واگذار کرده بود.

با این حال قرعه‌کشی خودرو وضعیتی مضحک‌تر در بازار خودرو رقم زد. تقاضاهای چند میلیونی برای فروش 5 هزار خودرو سبب شد تا رابطه بین تولیدکننده و خریداران هیچ ارتباطی با بازار نداشته باشد. تا آن جا که این پدیده در ادبیات جامعه به لاتاری تعبیر شد و البته نتوانست از بدبینی‌ها به فساد موجود در این صنعت کم کند.

حال خرید و فروش خودرو در بورس کالا نه تنها می‌تواند این رانت را از بین ببرد بلکه می‌تواند گام بلندی در جهت شفافیت باشد. ضرورتی که فقدان آن در کشور بسیار احساس می‌شود.

عرضه خودرو در بورس کالا به نفع خودروسازها

یک کارشناس بخش کالای بورس؛ قیمت‌های جهانی، قیمت دلار و عرضه و تقاضا یا کشش بازار را سه عامل تأثیرگذار بر محصول‌هایی که در بورس کالا عرضه می‌شود، عنوان کرد.

محمد حذرخانی، مدیر بخش کالای کارگزاری تدبیرگر سرمایه در این باره معتقد است: زمانی که نرخ تعیین می‌شود و یا اظهاری در مورد قیمت انجام می‌گیرد، ایجاد فساد و رانت را به دنبال خواهد داشت.این عمل کاملاً اشتباه بوده و باعث ایجاد محدودیت می‌شود که این عمل در نهایت ایجاد رانت و فساد را در پی خواهد داشت.

حذرخانی افزود: در این میان خودروسازها اگر خودرو را به بورس بیاورند به نفع‌شان خواهد بود. قیمتی که خودرو در حال حاضر به فروش می‌رسانند دستوری است، ولی اگر این محصول وارد بورس کالا شود، عرضه و تقاضا قیمت را تعیین خواهد کرد. در این شکل عرضه، نه تولیدکننده ضرر خواهد کرد و نه خریدار. این عمل باعث می‌شود هم قیمت واقعی برای خودرو تعیین شود و هم هر دو طرف سود کنند. در این میان، سهامداران این شرکت‌ها هم سود خواهند کرد.

 قیمت‌های جهانی در طول هفته بر قیمت تأثیر می‌گذارد ولی روی قیمت‌های پایه شنبه و یکشنبه تعیین می‌شود. نوسان قیمت دلار هم در همان روز معاملات تأثیر می‌گذارد. در حالت کلی، قیمت‌های جهانی و نرخ دلار با قیمت‌های معامله در بورس کالا رابطه مستقیم دارند.

خودروسازها که در حال حاضر با قرعه‌کشی اقدام به تحویل محصولات خود به مشتریان پس از چند ماه می‌کنند، می‌توانند در بورس کالا مدت‌زمان تحویل این محصولات را پنج ماه دیگر هم تمدید کنند، اما پیش از ارائه محصول پول آن را بگیرند و به این ترتیب اقدام به تأمین مالی کنند که اقدام مثبتی است.

 

صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

بررسی سود و زیان عرضه خودرو در بورس کالا

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟