ضربه مهلکی که احسان علیخانی به مردم ایران زد

مجید اسلامی، منتقد سینما طی یادداشتی به نقد و بررسی برنامه «جوکرِ» احسان علیخانی پرداخته است.
ضربه مهلکی که احسان علیخانی به مردم ایران زد

احسان علیخانی با تهیه این برنامه گام مهمی برداشت در به قهقرا بردن کمدی. احسان علیخانی حالا دیگر حتی از شر انتقادهای ملایم اجتماعی (مثلا در استندآپ‌ها) خلاص شده‌ایم و به دوران لودگی صرف بازگشته‌ایم. مبارک است.احسان علیخانی (زادهٔ 15 آبان 1361) تهیه‌کننده و مجری تلویزیونی ایرانی است.  احسان علیخانی فارغ‌التحصیل رشتهٔ مدیریت بازرگانی است. نخستین برنامهٔ زنده‌ای که به عنوان مجری فعالیت کرده‌است در سال 1380 بوده‌است. او اجراهای برنامه‌هایی مانند صبح آمد، ماه عسل (1386–1397)، سه ستاره (1392–1395)، بهار نارنج (1393–1396) و عصر جدید (1397–اکنون) را برعهده داشته‌است و همچنین مجموعهٔ واقع‌نمای جوکر (1400–اکنون) را کارگردانی و تهیه‌کنندگی کرده‌است.

 این شاید بدترین برنامه‌ی طنزی‌ست که در این سال‌ها دیده‌ام. شاید تنها برنامه‌ای که می‌توانست سطح توقع آدم را آن‌قدر پایین بیاورد که به نسبت آن، تقریبا همه‌ی استندآپ‌های خندوانه شاهکار جلوه کند.

دیگران چه می خوانند:

 مسئله فقط این نیست که زن‌ها حذف شده‌اند، بلکه این است که حذف زن‌ها (و البته رویکرد کلی برنامه) همه را از بااستعدادهایی چون مهران غفوریان و سهیل مستجابیان (با خاطراتی که از داب‌اسمش‌هایش داشتیم) و حتی حاجی عبدالهی (و بازی خوبش در پایتخت) تا برخی که انگار راه گم کرده‌اند چنان در مرداب ادابازی، لودگی و لوس‌بازی فرو می‌برد که آدم در مقام بیننده خجالت می‌کشد.

 از همه بدتر مونتاژ مداوم چهره‌های زیادی عبوس و در حال زجر کشیدن آن‌هایی‌ست که مانده‌اند، به خنده‌های اغراق‌آمیز انصاری و آن‌هایی که اوت شده‌اند که چنان گل‌درشت و منزجرکننده است که حد ندارد.

این برنامه نشان می‌دهد که چقدر کمدین‌های ما محتاج متن‌اند و بدون متن چه‌قدر اغلب رقت‌انگیزند، به‌خصوص وقتی این‌قدر خودشان را به در و دیوار می‌زنند برای خنداندن. دیر خندیدن برخی واقعا به دلیل کنترل‌شان نیست، بلکه خندیدن به این همه لودگی کار سخت‌تری‌ست.

احسان علیخانی با تهیه این برنامه گام مهمی برداشت در به قهقرا بردن کمدی. حالا دیگر حتی از شر انتقادهای ملایم اجتماعی (مثلا در استندآپ‌ها) خلاص شده‌ایم و به دوران لودگی صرف بازگشته‌ایم. مبارک است

احسان علیخانی (زادهٔ 15 آبان 1361) تهیه‌کننده و مجری تلویزیونی ایرانی است. او فارغ‌التحصیل رشتهٔ مدیریت بازرگانی است. نخستین برنامهٔ زنده‌ای که به عنوان مجری فعالیت کرده‌است در سال 1380 بوده‌است. او اجراهای برنامه‌هایی مانند صبح آمد، ماه عسل (1386–1397)، سه ستاره (1392–1395)، بهار نارنج (1393–1396) و عصر جدید (1397–اکنون) را برعهده داشته‌است و همچنین مجموعهٔ واقع‌نمای جوکر (1400–اکنون) را کارگردانی و تهیه‌کنندگی کرده‌است.

علیخانی نخستین بار در برنامه تلویزیونی پسرهای ایرونی به عنوان مجری، جلوی دوربین رفت و پس از اجرای برنامه جزر و مد با برنامهٔ ماه عسل به شهرت رسید. وی در حال حاضر فعالیت خود را در تلویزیون به عنوان کارگردان، تهیه‌کننده و مجری برنامهٔ استعدادیابی به نام عصر جدید ادامه می‌دهد که تاکنون دو فصل از آن ساخته و پخش شده‌است. علیخانی تجربه سرمایه‌گذاری و تهیه‌کنندگی در فیلم‌های بدون تاریخ، بدون امضاء (1395) و برف آخر (1400) را در کارنامه دارد.

شروع فعالیت
او در دفتر یکی از فیلمسازان به عنوان یکی از اعضای گروه صحنه و دستیار کارگردان فعالیتش را آغاز کرد، سپس به تلویزیون وارد شد و به ساخت کارهای تبلیغاتی، تیزرسازی و مستندهای کوتاه مشغول شد. نخستین بار در برنامه تلویزیونی «پسرهای ایرونی» به عنوان مجری، جلوی دوربین رفت و بعد از اجرای برنامه «جزر و مد» با «ماه عسل» یک چهره شد. [نیازمند منبع]

بازیگری
او در سریال پرونده‌های مجهول به کارگردانی جمال شورجه هم کار بازیگری را برعهده داشت و هم دستیار کارگردان بود. می‌گوید نقش خیلی بدی داشتم و به عنوان مواد فروش پارک، نقش اول‌های سریال را معتاد می‌کردم.

میزان دستمزد برای اجرای ماه عسل
در تیر ماه سال 1394 شایعات و البته گمانه‌زنی‌هایی راجع به دستمزد پرداختی به احسان علیخانی مطرح شد که خبر می‌داد او مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان را برای مجری‌گری یک‌ماهه ویژه برنامه ماه عسل طلب کرده‌است. علاوه بر این، مبلغی بالغ بر دویست میلیون تومان را برای حق «تهیه کنندگی» دریافت کرده‌است. وی همچنین در یکی از قسمت‌های این برنامه واکنش تندی به انتقادات اخیر نشان داد و اظهار داشت درآمد فیلم‌برداری مجالس عروسی از یک تهیه‌کننده با سابقهٔ تلویزیون بیشتر است. این مسئله انتقادات زیادی را برانگیخت که چرا باید در شرایطی که بسیاری از مردم عامه ایران با بحران اقتصادی مواجه‌اند و حتی قشر متوسط جامعه با ملاحظات اقتصادی عدیده‌ای رو به رو هستند افرادی این چنین کسب ثروت کنند و حتی در برنامه‌هایی که پیش از این رنگ و بویی دینی به خود گرفته و احساسات مردم را درگیر کرده به دنبال کسب درآمدهای نا متعارف باشند. احسان علیخانی در نهایت در یکی دیگر از قسمت‌های برنامهٔ ماه عسل در تاریخ 12 تیر ماه سال 1394 رقم مذکور را نپذیرفت و ادعا کرد مبلغ دستمزد وی 45 میلیون تومان می‌باشد. او همچنین اظهار داشت این مبلغ برای یک سال تلاشش به منظور آماده‌سازی و تهیه سوژه و بررسی و فیلمبرداری برای ویژه نامهٔ ماه عسل است.

حامی مالی سه میلیاردی
در دادگاه رسیدگی به تخلفات تعاونی اعتبار (مؤسسه اعتباری در شرف تأسیس) ثامن الحجج در تیر ماه 1397 مشخص شد قراردادی بین علیخانی مجری برنامه پربیینده ماه رمضان و دکتر میرعلی برای حمایت مالی از برنامه یادشده امضا شده حال آنکه عنوان دکتر برای مدیرعامل مؤسسه ساختگی بوده‌است.

این خبر که ابتدا از سوی روزنامه شرق رسانه ای شد، بلافاصله در شبکه‌های اجتماعی بازنشر یافت و واکنش افکار عمومی نه به جعل عنوان دکتر، بلکه به دریافت مبلغ 3 میلیارد تومان بابت تبلیغ مؤسسه اعتباری غیرمجاز و عنوان «هدیه» برای بخشی از وجوه دریافتی بوده‌است.

احسان علیخانی شنبه 30 تیر ماه 1397 در برنامه حالا خورشید حضور یافت و دریافت 3 میلیارد تومان بابت حمایت مالی شدن از مؤسسه ثامن الحجج را پذیرفت؛ اما گفت این مبلغ را به عنوان تهیه‌کننده رسمی معرفی شده از سوی سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به این مؤسسه و برای تأمین هزینه تولید 6 سری برنامه و نه یک سری دریافت کرده که با توجه به بودجه سازمان صدا و سیما امری ناگزیر بوده‌است. همچنین توضیح داد که در زمان عقد قرارداد مالی حمایتی با این مؤسسه، ثامن الحجج مجوز رسمی داشته‌است و اضافه کرد که ریالی از این سه میلیارد تومان (هدیه) نبوده و ثامن الحجج حامی مالی این 6 سری برنامه بوده‌است. دفاعیات وی اما باز هم با واکنش افکار عمومی مواجه شد که یا پاسخ وی را ناکافی دانسته یا آن را قضاوتی یک طرفه دانستند که صدا و سیما در این مورد و موارد مشابه فرصتی برابر را در اختیار اشخاص دیگری که با اتهام مواجه شده‌اند قرار نمی‌دهد. لازم است ذکر شود که ابوالفضل میرعلی مدیرعامل این مؤسسه در سال 1398 به جرم اخلال در نظام اقتصادی به 15 سال حبس محکوم شد.

ضربه مهلکی که احسان علیخانی به مردم ایران زد

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟