تاکید ویژه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بر اقتصاد دانش بنیان به عنوان سکوی پرتاب کشور به سوی پیشرفت و رشد اقتصادی، دولتمردان را برآن داشت تا برنامه ریزی مدونی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان طراحی کنند. در این میان، بانک توسعه صادرات ایران با برنامه ریزی راهبردی برای تفاهم نامه های همکاری، آمادگی خود را برای ارائه خدمات و تسهیلات به شرکت های دانش بنیان آغاز کرده است و اقدامات متعددی را برای تامین مالی و توسعه صادرات در این شرکت ها انجام داده است.
در قالب « تفاهمنامه سه جانبه» میان «بانک توسعه صادرات ایران»، «معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری» و «صندوق توسعه ملی» و «تفاهمنامه دو جانبه میان صندوق نوآوری و شکوفایی و بانک توسعه صادرات ایران» بستر حمایت از فعالیتهای فناورانه و نوآورانه شرکتهای دانشبنیان و تحرک اقتصادی در حوزههای مختلف فناوری و نوآوری فراهم شده است. به این ترتیب شرکت های دانش بنیانی که از سوی معاونت علمی ویا صندوق نوآوری و شکوفایی به بانک معرفی می شوند متناسب به مفاد تفاهم نامه از منابع صندوق توسعه ملی و منابع تلفیقی یا منابع بانک در قالب تسهیلات و خدمات بهره مند می شوند.
بانک توسعه صادرات ایران به منظور تعامل با شرکت های دانش بنیان، دفتری را در صندوق نوآوری و شکوفایی تاسیس کرده تا با این اقدام بتواند در ارائه خدمات مالی و اعتباری به این شرکت ها تسهیل گری کند و زمینه همکاری های دوجانبه را فراهم کند.
علاوه بر فاصله ملموس شرکت های دانش بنیان با مرحله تجاری سازی، سودآوری و در نهایت صادرات محصول، «محدودیت مالی » نیز از چالش های مهم این صنایع به شمار می رود؛ با این وجود اعطای بالغ بر 2000 میلیارد ریال تسهیلات سرمایه ثابت و بیش از 7000 میلیارد ریال تسهیلات سرمایه در گردش به شرکت های دانش بنیان فعال درعرصه تجهیزات پژشکی، صنایع دارویی و صنایع نوآور در بخش های صنعتی مختلف طی سال های اخیر بیانگر عزم جدی بانک توسعه صادرات ایران برای تامین مالی این حوزه است.
بانک توسعه صادرات ایران با افزایش منابع تخصیصی به شرکت های دانش بنیان، رشد قابل توجهی در پرداخت تسهیلات به این شرکت ها داشته است. این اقدام نشان دهنده تعهد به حمایت از نوآوری و توسعه فناوری در کشور است.
بانک توسعه صادرات ایران بر این باور است که شرکت های دانش بنیان به دلیل توانایی تربیت نیروی انسانی متخصص به عنوان «مغزافزار» در چرخه تولید خلاقانه کشور، اهمیت ویژه ای دارند. علاوه بر ظرفیت ارزآوری بالقوه آن ها، این شکل از اشتغالزایی همسو با اهداف کلان کشور و بانک است و به همین دلیل ارایه خدمات و تسهیلات به این حوزه در برنامه های بانک قرار دارد و با تشکیل واحد ویژه برای ارایه تسهیلات دانش بنیان و تجمیع اطلاعات کاملی از فرایند تجاری سازی ، بازاریابی، قوانین بین المللی تجارت و توسعه بازارهای صادراتی، آماده ارائه مشاوره به این شرکت هاست.
اکوسیستم دانش بنیان در ایران هم اکنون بیش از هشت هزار شرکت دارد و در کنار این شرکتها بسیاری از شرکتهای فناور و نوآور هستند که محصولاتی را برای اولین بار در کشور تولید کرده و توسعه داده اند؛. تجربه دنیا نشان میدهد که نهادسازی برای یک بازار مخصوص در این زمینه باعث میشود منابع دیگری از طریق عرضه عمومی سهام تامین شده و استراتژی خروج سرمایهگذاران ریسکپذیر تامین شود؛ بانک توسعه صادرات آمادگی دارد فرایند تامین مالی از طریق بازار سرمایه را از طریق یکی از شرکت های تابعه خود به نام «شرکت تامین سرمایه تمدن» برای شرکت های دانش بنیان فراهم کند. گفتنی است شرکت تامین سرمایه تمدن از سال 1401 اولین و تنها شرکت تامین سرمایه دانش بنیان کشور بوده است.
شرکت تأمین سرمایه تمدن به مدد جایگاه راهبردی خود در بازار سرمایه کشور و جهت توسعه فرهنگ سرمایهگذاری، کمک به تأمین مالی بنگاههای اقتصادی و تکمیل زنجیره ارزش سهامداران، سکوی تأمین مالی جمعی شرکت «آیبیکراد» را با هدف مشارکت مردم به عنوان سرمایهگذار در توسعه طرحهای اقتصادی شرکتهای فناور و دانشبنیان را راهاندازی کرده و از زمان فعالیت سکوی «آیبیکراد» شرکت های دانش بنیان متعددی از طریق این سکو، موفق به تامین مالی شده اند.
این اقدامات نشان دهنده عزم جدی بانک توسعه صادرات ایران در حمایت از شرکت های دانش بنیان و تقویت نقش آن ها در اقتصاد کشور است.
0 دیدگاه