به گزارش الهه سی ستار خبرنگار رصد بورس، امروزه بسیاری از کشورهای جهان تمایل شدیدی به جذب سرمایه گذاری خارجی پیدا کرده اند. بدین منظور یکی از راههای مفید و مناسب، ایجاد مناطق آزاد تجاری صنعتی است. شناخت عوامل، تنگناها و موانع جذب و گسترش سرمایه گذاری در مناطق آزاد چشم انداز روشنی از عوامل موثر بر جذب و گسترش سرمایه گذاری داخلی و خارجی ارائه می کند. دراین گزارش عملکرد اقتصادی منطقه آزاد قشم و تاثیر کارهای انجام گرفته برای رشد این منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت.
توسعه اقتصادی نیازمند سرمایه گذاری در بخش ها و فعالیت های مختلف اقتصادی است. بدون سرمایه گذاری در طرح های زیربنایی و روبنایی نمیتوان انتظار گسترش اشتغال، تولید و رفاه اقتصادی را داشت. هدف از ایجاد و توسعه مناطق آزاد، افزایش و توسعه صادرات، ایجاد اشتغال ، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی و انتقال تکنولوژی ، افزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم، ارتقای جایگاه اقتصادی کشور و بهره مندی از اقتصاد رقابتی است.
بر همین اساس می توان گفت که سازمان منطقه آزاد قشم، سال جاری را با قدرت و همتی ستودنی با نقش پررنگی که این جزیره در تجارت و بازرگانی جهانی دارد، آغاز کرده است. کلنگزنی و افتتاح پروژههای ملی و عمرانی، مسکن و اشتغال جوانان، زیباسازی و مقاومسازی بافتهای تاریخی جزیره قشم از جمله عملیات های اجرایی در برنامه های عمرانی و زیربنایی این منطقه آزاد کشور میباشد.
براساس یک پژوهش انجام گرفته توسط دانشگاه یزد، وجود امکانات زیربنایی سرمایه گذاری مناسب دستگاه های دولتی و موسسات، امتیازات و تسهیلات قانونی، ویژگی ها و مزیت های منحصر به فرد، زیرساخت های فیزیکی موجود، فرصت ها و پتانسیلهای سرمایه گذاری، از عوامل عمده جذب سرمایه گذاری و توسعه و رشد اقتصادی در منطقه آزاد قشم به شمار می روند.
اهداف و محورهای اصلی فعالیتهای منطقه آزاد تجاری – صنعتی قشم شامل توسعه و گسترش صنعت ترانزیت و حمل و نقل، گسترش تجارت و خدمات تجاری، صنایع انرژیبر، صنایع بیوتکنولوژیک و منابع دریایی، صنایع گردشگری، شیلات و صید صنعتی، خدمات پشتیبان نفت و پارکهای انرژی است.
با توجه به موقعیت این منطقه به دلیل قرارگیری در نقطهای کلیدی از کریدور ترانزیتی شمال – جنوب، دسترسی به کریدور پروازهای بینالمللی شرق – غرب و تسهیلات بندری آن، که به نوعی مکمل بندر شهید رجایی است و همچنین نقش پررنگی که به این واسطه در تجارت و بازرگانی جهانی دارد، باید دارای امکانات رفاهی و عمرانی درخور و شایستهای باشد. در این راستا سازمان مناطق آزاد قشم با همکاری دستگاهها و سازمانهای مربوطه اقدام به افتتاح پروژههایی ملی در جهت جذب سرمایهگذار و گردشگر با هدف احیاء فرصتها و احصای ظرفیتهای اقتصادی نموده است.
برنامههای عمرانی تعریض جاده تا بزرگراه و پل خلیج فارس
تعریض جاده ساحل جنوبی از شهر قشم تا فرودگاه بینالمللی جزیره، به طول 60 کیلومتر از پروژه های در دست اجرای منطقه آزاد قشم می باشد که کلنگ این پروژه در نیمه خردادماه سال جاری به زمین خورد. اعتبار این پروژه که توسط قرارگاه خاتم الانبیا احداث میشود، بالغ بر 15 هزار میلیارد ریال برآورد شده است. جاده ساحلی جنوبی از 7 شهر و روستای جزیره عبور میکند و 49 هزار قشموند به طور مستقیم از آن بهره می برند.
بزرگراه خلیج فارس یکی از مسیرهای مهم و راهبردی در شبکه بزرگراهی جزیره قشم به طول حدود 40 کیلومتر است که شهر لافت و در آینده پل خلیج فارس را به شهر درگهان متصل می کند. عملیات اجرایی این پروژه با حجم سرمایه گذاری 900میلیارد تومان با شعار کلیدی (قشم در مسیر توسعه، ایران قوی - دولت مردمی) با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم آغاز شد.
این عملیات در دو بخش و به منظور تکمیل فاز چهار و فاز سه بزرگراه خلیجفارس اجرا می شود که بخش اول شامل احداث فاز چهار؛ ساخت 2 لاین بزرگراه شامل زیرسازی، روسازی، ابنیه، آسفالت و نصب علایم راهنمایی و رانندگی، به طول 30 کیلومتر، حدفاصل بندر تجاری کاوه تا بندر مسافری لافت با اعتباری بالغ بر هفت هزار 500 میلیارد ریال است.
بخش دوم، تکمیل عملیات اجرایی فاز سه بزرگراه خلیجفارس شامل چهار لاین بزرگراه شامل تکمیل ابنیه، آسفالت و نصب علایم راهنمایی و رانندگی بااعتبار هزار و 500 میلیارد ریال به طول 9 کیلومتر است که حدفاصل میدان درگهان تا بندر تجاری کاوه را به یکدیگر متصل میکند.
با اجرای این پروژه، محور بزرگراهی شهر قشم به بندر مسافری لافت که یکی از پر رفت و آمدترین بنادر مسافری کشور است، کامل شده و سطح دسترسی و ایمنی ساکنان و گردشگران ارتقا مییابد. همچنین با اجرای این پروژه، رینگ بزرگراهی شرق جزیره قشم از بندر مسافری لافت تا فرودگاه بین المللی قشم به عنوان یکی از خواسته های دیرینه مردم جزیره، بعد از سالها در دولت سیزدهم با رویکرد مردم محور، تکمیل میشود.
در کنار این دو پروژه مذکور، عملیات پروژه جاده ساحل جنوبی از شهر قشم تا فرودگاه و آغاز عملیات رینگ بزرگراهی لافت به درگهان آغاز شد که بخشی از کمبودهای زیرساختی در شرق جزیره را مرتفع میکند. پل خلیج فارس که قشم را به سرزمین اصلی پیوند میدهد به عنوان یک ضرورت برای پیشرفت اقتصادی در حوزههای گردشگری، نفتی و ترانزیتی این جزیره محسوب میشود، مطالبه اصلی مردم سرزمین آب و آفتاب است.
پل خلیج فارس پروژه ای برای ایجاد پل بین جزیره قشم و سواحل جنوبی ایران بر روی آب های خلیج فارس است.
پروژه مسکن جوانان قشم در 2 فاز اجرایی
برنامه های توسعهای منطقه آزاد قشم فقط محدود به فعالیت های جاده سازی نبوده است بلکه در کنار فعالیت های عمرانی هدف اصلی و مبنای حرکت را در رفاه ساکنان منطقه و اشتغال جوانان قرار داده و گام دوم این سازمان برای کمک به تحقق مطالبات مردم منطقه، ایجاد اشتغال برای جوانان است.
مسکن، از مهمترین برنامه های در حال اجرای سازمان منطقه آزاد قشم برای مردم و جوانان این جزیره با توجه به برنامه های دولت سیزدهم است که در دو فاز تاکنون انجام گرفته است. فاز اول پروژه مسکن در باسعیدو بود که در آن 137 نفر از جوانان صاحب خانه میشوند. در این طرح قیمت زمین از هزینه مسکن تقریبا حذف و تسهیلات ارزان قیمت برای ساخت در نظر گرفته شد.
براساس این گزارش، کلنگ ساخت 499 واحد در فاز دوم پروژه مسکن جوانان روستاهای گوری، مرادی، گوران، دوستکو، درکو، چاهو شرقی، جاهو غربی و فاز دوم باسعیدو جزیره قشم، به مساحت 235 هزار و 800 مترمربع در روز 30 تیرماه سال جاری با حضور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم بر زمین خورد.
قطعاتی که برای ساخت مسکن در نظر گرفته شده حداقل 250 مترمربع مساحت دارد که برای 499 خانوار در این فاز، در مجموع شامل 235 هزار و 800 متر مربع زمین در 8 روستای غرب جزیره خواهد بود. قیمت تمام شده زمین در این طرح محاسبه نشده و جوانان واجد شرایط با همکاری بنیاد مسکن میتوانند تا مرحله سفت کاری با استفاده از تسهیلات کم بهره، اقدام به ساخت کنند.
مجموع اقدامات عمرانی و رفاهی سازمان منطقه آزاد قشم- از قبیل موارد ذکر شده بالا به همراه بازسازی بافت تاریخی، فعالیتهای عمرانی و بلوارسازی، امضای تفاهمنامه همکاری مشترک با باشگاه استقلال به همراه احداث کمپ حرفه ای فوتبال، عزم جدی در ایجاد تحول بنیادین در عرصه های فرهنگی و اعلام آمادگی برای پشتیبانی از موکب های اربعین - که در این گزارش به دلیل کوتاه شدن مطلب به صورت تیتروار به برخی از آنها پرداخته شده، همگی نشان از یک اراده قوی برای بهینهسازی درآمدهای ارزی و توسعه اقتصادی دارد.
0 دیدگاه