طرح کالابرگ الکترونیک تفاوتهایی با کوپن دهه شصت دارد و بیشتر شبیه به پرداخت کمک هزینه نقدی برای خرید کالاهای اساسی است.بحث کوپن یا کالابرگ الکترونیک از تابستان سال 1397 و با افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی مطرح شد.بر این اساس قرار اسـت همان کارت بانکی کـه افراد با آن یارانه می گیرند بـه کالابرگ الکترونیک تبدیل شود تا مردم با استفاده از آن از فروشگاهها سهمیه کالاهای اساسی خودرا دریافت کنند .بر اساس گمانه زنی ها کالابرگ الکترونیک هر چند ماه یکبار شارژ می شود.در ادامه به آخرین اخبار از کالابرگ الکترونیک می پردازیم.
آقای علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی با حضور در برنامه میز اقتصادی خبر نیمروزی به سوالات زیر درباره توزیع عادلانه یارانهها پاسخ داد:
با توجه به اینکه یارانه برای برخی افراد واریز نشده، آیا مشکلی در حسابها وجود داشته است؟
آقای صالح آبادی: خیر؛ براساس اسنادی که سازمان هدفمندسازی یارانهها در اختیار بانک مرکزی قرار داده، بانک مرکزی نیز از محل حساب این سازمان، اطلاعات را در اختیار بانکها قرار داده و به حساب افراد واریز صورت گرفته است؛ بنابراین، بر اساس اسامی 9 دهکی که سازمان هدفمندسازی یارانهها مشخص کرده؛ یعنی به 3 دهک اول، هر نفر 400 هزار تومان و به 6 دهک بعدی، هر نفر 300 هزار تومان، پرداخت شده است که در آینده براساس اطلاعیههای سازمان هدفمندسازی یارانهها، این مبالغ قابل برداشت خواهند بود.
ممکن است اسم برخی از افراد به هر دلیلی در این فهرستها قرار نداشته باشد که میتوانند اعتراض خود را به سازمان هدفمندسازی یارانهها اعلام کنند و طبق بررسیها، اسامی آنها اصلاح خواهد شد. اگر اسم فردی جا افتاده باشد، محاسبه میشود و از ابتدا هرآنچه که پرداخت نشده، به آن افراد پرداخت خواهد شد.
دلیل کم شدن مقداری از مبلغ یارانهها چه بود؟
آقای صالح آبادی: پارسال یک میلیون تومان به عنوان وام کرونا به یارانه بگیران پرداخت شده بود که اقساط آن باید در ماههای مختلف دریافت میشد؛ به همین دلیل مبلغی که کم شده، برای اقساط این وام است.
مسدودی کل حسابها و غیرقابل برداشت بودن کل موجودی درست است؟
آقای صالح آبادی: مسدود شدن کارتها و حسابهای بانکی افراد پس از دریافت یارانه جدید صحت ندارد؛ مبالغ قبلی که در کارت افراد وجود داشته، قابل برداشت است و فقط امکان برداشت از یارانهای که به حسابها واریز شده وجود ندارد.
اگر فردی مدعی است که چنین مشکلی وجود دارد، میتواند به بانک مرکزی یا سازمان هدفمندسازی یارانهها اعلام کند تا مشکل برطرف شود و هیچ منعی روی پول شخصی افراد نیست.
چرا این یارانهها باید تغییر میکرد و به جای آن، نظارت بیشتر نشد؟
آقای صالح آبادی: روشی که در گذشته وجود داشت، قابل دفاع نبود و عوارض متعددی داشت؛ تفاوت روش جدید با روش قبلی در نحوه پرداخت بود. در روش قبلی، ارز ترجیحی به واردکننده داده میشد، اما اکنون واردکننده ارز نیمایی دریافت میکند و مابه التفاوت آن، به حلقه آخر که مردم هستند، پرداخت میشود.
یک عارضه دیگر ارز ترجیحی این بود که چون واردکننده ارز را نسبت به ارز نیمایی ارزان دریافت میکرد، تفاوت آن با ارز ترجیحی حدود 20 هزار تومان بود؛ بنابراین، باعث میشد که بیش از آن چیزی که نیاز کشور است، واردات اتفاق بیفتد که اصلاح این تفاوت در نرخ ارز، میزان واردات کشور کمتر خواهد شد.
به دلیل جنگ اوکراین، قیمت جهانی کالاهای اساسی افزایش پیدا کرد؛ به همین دلیل، بسیاری از کشورها برای تامین مواد غذایی کشورشان تعرفههای خود را صفر کرده اند. این امر موجب میشد تا واردات بیش از نیاز صورت گیرد و مازاد آن به کشورهای دیگر صادر شود. در کالاهای اساسی زمانی که نرخ ارزان پرداخت میشود، برای تولیدکننده داخل نمیصرفد که کالاها تولید شوند؛ به همین دلیل به تولید داخل هم ضربه میخورد.
قبلاً بخشی از این ارز به مردم میرسید، اما بخشی هم نمیرسید، زیرا لایههای مختلفی دارد. زمانی که ارز ترجیحی پرداخت میشود، از زمان واردات کالا تا زمانی که به دست مردم برسد، لایههای مختلفی در نظام توزیع طی میشود، چون در اثر عوامل مختلف هزینهای به آن اضافه میشودد، به همین دلیل بیشتر از قیمت واقعی، به دست مردم میرسد.
0 دیدگاه