هوشمندسازی؛ راه برون‌رفت از چالش‌های صنایع کشور

حمیدرضا کرامت معاون توسعه کسب‌وکار شرکت توسعه سام در نشستی پیرامون استفاده از هوش مصنوعی در صنعت با اشاره به چالش‌های موجود در بخش‌های صنعتی و معدنی کشور تأکید کرد:  هوشمندسازی با سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نرم‌افزاری؛ مسیر اصلی برای تحول و پیشرفت در این حوزه‌هاست.
هوشمندسازی؛ راه برون‌رفت از چالش‌های صنایع کشور
دیگران چه می خوانند:

وی بیان کرد: صنایع بزرگ ایران به ویژه در حوزه‌های معدنی؛ در حال حاضر با مشکلات ساختاری و محدودیت‌های ناشی از استفاده از فناوری‌های قدیمی روبه‌رو هستند که این امر موجب کاهش بهره‌وری و عدم‌رقابت‌پذیری بخش صنعت‌ومعدن ما در بسیاری از بخش‌هایی که حتی دارای مزیت رقابتی هستیم؛ با دنیا شده است. بنابراین تغییر در این روند نیاز به حمایت ویژه دولتی و تغییر نگرش‌ها در سطح سهامداران و مدیران دارد.
وی در ادامه افزود: توسعه و استفاده از نرم‌افزارها و الگوریتم‌های هوشمند و تخصصی معدنی-صنعتی می‌تواند به شرکت‌ها کمک کند تا بهره‌وری خود را با سرمایه‌گذاری در مقیاس خرد به میزان قابل‌ملاحظه‌ای افزایش دهند تا از طریق صرفه‌جویی در هزینه‌ها و سودآوری ایجاد شده؛ منابع لازم جهت سرمایه‌‌گذاری‌های کلان در بخش‌های هوشمندسازی سخت‌افزاری فراهم آورند.
 کرامت همچنین ادامه داد: یکی از مصادیق بهره‌‌وری پایین در حال حاضر این است که بخش اعظمی از داده‌های اکتشافی و استخراجی در ایران هدر می‌رود؛ چراکه سیستم‌های مدیریت اطلاعات ضعیف و نا‌کارآمد هستند و نه تنها هیچ یکپارچگی جهت هم‌‌افزایی داده‌ای وجود ندارد؛ بلکه در بسیاری از موارد فایل‌های اکتشافی مفقود می‌شوند. 
معاون توسعه کسب‌وکار شرکت توسعه سنگ‌آهن مرکزی سام با اشاره به مشکلات صنایع در ایران گفت: یکی از مشکلات اصلی صنایع ایران؛ ساختار حاکمیت شرکتی اشتباه و تقسیم سود بالا در شرکت‌هاست که باعث می‌شود منابع موردنیاز برای توسعه فناوری‌ها و تحقیق و توسعه کنار گذاشته نشود. وی اشاره کرد که در بسیاری از شرکت‌های بزرگ صنعتی بیشتر منابع صرف پرداخت سود سهام به سهامداران می‌شود و این رویکرد مانع از سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نوآورانه و هوشمندسازی سیستم می‌شود.
وی همچنین به وابستگی به فناوری‌های سخت‌‌افزاری خارجی اشاره و بیان کرد: اغلب شرکت‌های بزرگ مقیاس معدنی-صنعتی ایرانی برای بهره‌برداری از فناوری‌های نوین هاردتک مجبور به صرف منابع کلان ارزی می‌‌شوند. این وابستگی و علاقه به استفاده از فناوری‌‌های بالغ خارجی به جای سخت‌‌افزارهای در حال رشد داخلی توسط شرکت‌های بزرگ صنعتی‌ومعدنی موجب شده است که به شدت توسعه ظرفیت‌های بومی و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی به دلیل نداشتن بازار محدود شود و این امر روند پیشرفت و به روز بودن فناوری در کشور را کند کرده است. این سیکل معیوب باعث شکست فعالیت‌‌های نوآورانه شرکت‌‌های دانش‌‌بنیان شده که همین امر منجر به تشدید پدیده مهاجرت نخبگان شده است.
کرامت برای مقابله با این چالش‌ها 4عنوان را به عنوان مسیر اصلی توسعه بیان کرده و تشریح کرد: مرحله اول؛ حمایت دولت از فناوری‌های نرم‌افزاری است. سرمایه‌گذاری  و حمایت از توسعه نرم‌افزارهای تخصصی حوزه صنایع‌‌معدنی که می‌توانند بهره‌وری را افزایش دهند و از سرمایه‌گذاری‌های کلان اولیه در بخش سخت‌افزار جلوگیری کنند. دوم؛  تمرکز بر اقتصاد داده‌ است. ایجاد سیستم‌های قوی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برای ذخیره‌سازی و استفاده از داده‌های اکتشافی و صنعتی به منظور جلوگیری از هدررفت سرمایه‌ها، شفافیت اطلاعات و ایجاد بانک اطلاعات یکپارچه از نهادها و سازمان‌های مختلف جهت ایجاد هم‌افزایی داده‌ای در این بخش برای کاربران علاقه‌مند و شرکت‌های بزرگ صنعتی. مرحله سوم؛ بازنگری در سیاست‌های تقسیم سود است. ایجاد تغییرات در سیاست‌های سهامداران شرکت‌ها به منظور تخصیص منابع بیشتر به پروژه‌های تحقیق و توسعه و هوشمندسازی و در نهایت چهارم؛  توسعه و تقویت صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی برای حمایت از تکنولوژی‌های بومی و قوی تحقیق و توسعه داخلی برای کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی.
وی در پایان تصریح کرد: سرمایه‌گذاری در هوشمندسازی داده‌ها به عنوان راه‌حل‌ کلیدی برای تحقق تحول در صنایع کشور مطرح است و اگر بخش‌های دولتی و خصوصی به این امر توجه بیشتری داشته باشند؛ می‌توانند در برابر رقبای خارجی به رقابت بپردازند و پیشرفت‌های قابل‌‌توجهی در حوزه‌های مختلف صنعتی به دست آورند.

هوشمندسازی؛ راه برون‌رفت از چالش‌های صنایع کشور

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟