تورم یعنی بالا رفتن قیمت کالاها، خدمات و همزمان کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان. افراد زیادی دغدغه حفظ کیفیت زندگی و قدرت خرید را در یک محیط تورمی دارند. برای این منظور، سرمایهگذاری در داراییهایی مثل سهام، طلا، مسکن و دلار میتواند موثر باشد. حفظ ارزش زمانی پول یکی از مهمترین اهداف سرمایهگذاری در دورههای تورمی است.
بهترین بازار برای سرمایهگذاری در شرایط تورم
وقتی تورم افزایش پیدا میکند ارزش پول ملی کاسته میشود؛ در نتیجه ریسک سرمایهگذاری در داراییهایی مثل بانک بالا میرود. در چنین شرایطی میل به سرمایهگذاری در بازارهای پرریسک افزایش مییابد. در ایران در سالهای اخیر بازارهایی مثل بورس، مسکن، طلا و ارز بازدهی بالاتر از تورم داشتهاند. بورس و طلا در دهه گذشته به ترتیب بازدهی به مراتب بیشتری را نسبت به مسکن، ارز و سود بانکی داشته اند.
بازار بورس
بازار بورس یکی از بازارهای مالی در سراسر جهان است که برای سرمایهگذاری بلندمدت مناسب است. این بازار در بین مردم به عنوان یک بازار پرریسک شناخته میشود. اما در سالهای اخیر این بازار یکی از بازارهای مالی با بیشترین بازدهی برای سرمایهگذاران بوده است. سرمایهگذاری در بورس میتواند به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام شود. سرمایهگذاری مستقیم در سهام به دلیل ریسک بالا نیازمند تحلیل، تجربه و تخصص است. بنابراین، برای کسب بازدهی مناسب در بورس بهتر است در دورههای آموزشی مرتبط با سرمایهگذاری در بورس شرکت کرد. در سوی مقابل، سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس نیازمند دانش تخصصی نبوده و از طریق صندوقهای سرمایهگذاری میتوان با ریسک بسیار کمتر و بازدهی مناسب سرمایهگذاری کرد.
صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل مدیریت توسط افراد حرفهای و با تجربه، نقدشوندگی و ریسک تقریبا کمتری نسبت به سرمایهگذاری مستقیم در بورس دارند. معمولا هر صندوق دارای یک یا چند تیم از تحلیلگران مالی و اقتصادی است. صندوقهای سرمایهگذاری به علت مدیریت فعال و تنوع بخشی در ترکیب دارایی معمولا در دوران افت و رکود بازار بورس هم عملکرد قابل قبولی دارند. صندوقهای سرمایهگذاری در انواع مختلفی با توجه به ریسکپذیری و مدتزمان سرمایهگذاری وجود دارند. درنتیجه، نیاز سرمایهگذاران با اهداف و ریسکپذیری متفاوت در یک یا چند صندوق سرمایهگذاری مرتفع میشود.
طلا
طلا به عنوان یکی از امنترین و قدیمیترین داراییهای ضدتورمی شناخته میشود. این فلز گرانبها به علت منابع محدود و ارزش مصرفی بالا در بین سرمایهگذاران در سراسر جهان بسیار محبوب است. در ایران نیز طلا و مسکوکات آن رابطه مستقیمی با بالا رفتن نرخ تورم و افزایش قیمت دلار دارند. در این بین نوسانات قیمت انس جهانی طلا نیز بر روی قیمت طلا در ایران تا حدی تاثیرگذار است. پس از بازار سهام، معمولا طلا بیشترین میزان بازدهی را در سالهای اخیر داشته و سرمایهگذاری امنی در برابر تورم محسوب میشود. سرمایهگذاری در طلا می تواند به صورت خرید طلای فیزیکی یا از طریق ابزارهای نوینی مثل صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلا باشد. طلای فیزیکی معمولا به صورت سکه، شمش، جواهرات و زیورآلات در بازار موجود است. برای خرید طلای فیزیکی میبایستی نکاتی از قبیل مالیات بر ارزش افزوده، احتمال تقلبی بودن طلا و نقدشوندگی در شرایط بحرانی را در نظر گرفت. از طرف دیگر، به علت بالا رفتن قیمت انواع سکه طلا به دلیل رشد تورم امکان سرمایهگذاری در طلا برای همه میسر نیست. البته، برای سرمایهگذاری در طلا، صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا نیز میتوانند گزینه مناسبی باشند. با حداقل سرمایه 500 هزار تومان میتوان در این صندوقها سرمایهگذاری کرد.
صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر طلا
صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلا یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که داراییهای مرتبط با طلا در آن مدیریت و نگهداری میشود. در ایران، عمده دارایی صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر طلا را گواهی سپرده سکه طلا و گواهی سپرده شمش طلا تشکیل می دهند. از مزایای صندوقهای سرمایهگذاری در طلا نقدشوندگی بسیار بالای این صندوقها به دلیل وجود رکن بازارگردان است. مزیت مهم دیگر صندوق طلا معافیت مالیاتی بوده و خرید و فروش واحدهای صندوقهای طلا شامل هیچگونه مالیاتی نیستند. یکی از بهترین ویژگیهای صندوقهای سرمایهگذاری در طلا علاوه بر مدیریت فعال و سرمایهگذاری با حداقل سرمایه، امنیت بالای این صندوقها است. سرمایهگذاری در صندوقهای طلا ریسک سرقت و تقلبی بودن طلا را به طور کامل حذف میکند. داراییهای این صندوقها را همانطور که اشاره شد گواهی سپرده سکه طلا و شمش طلا تشکیل دادهاند و این گواهیها معادل سکه طلای فیزیکی و شمش طلای فیزیکی هستند. صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا با توجه به اینکه توسط مدیران خبره سرمایهگذاری مدیریت میشوند امکان استفاده از ابزارهای پوشش ریسک مثل اوراق مشتقه مبتنی بر طلا و قراردادهای اختیار معامله خرید و فروش را دارند. در نتیجه، سرمایهگذاری در صندوقهای طلا نسبت به طلای فیزیکی خصوصا در مواقع بحرانی ریسک کمتر و بازدهی مناسبتر دارد.
روشهای سرمایهگذاری مطمئن در شرایط تورمی
در محیطهای تورمی اولین قدم برای یک سرمایهگذاری مطمئن پذیرش ریسک است. باید به این نکته توجه داشت که تحمل ریسک هر فرد با فردی دیگر متفاوت است. اتخاذ ریسک بالا نیز به معنی موفقیت صد در صدی در سرمایهگذاری نیست و حتی میتواند باعث زیان و افت سرمایه شود. تشکیل یک سبد دارایی متنوع از انواع داراییها ریسکهای احتمالی سرمایهگذاری را کاهش میدهد . برای این منظور میتوان از توصیههای مشاوران سرمایهگذاری که در موسسات مالی مطرح و بزرگ کشور فعالیت میکنند نیز بهره برد. همانطور که اشاره شد داراییهایی مثل سهام، طلا، مسکن و دلار در دوران تورم میتوانند ارزش سرمایه و قدرت خرید مردم را حفظ و افزایش دهند. اما، سرمایهگذاری در بازاری مثل املاک و مستغلات نیازمند سرمایه بالایی بوده و همه اقشار جامعه توانایی سرمایهگذاری در این بازار را ندارند. از طرف دیگر، نقدشوندگی و حجم معاملات این بازار با توجه به قیمت بالای انواع آپارتمان، ویلا و زمین بسیار پایین بوده و احتمال اینکه عرضه و تقاضا در این بازار بر اساس ارزش واقعی شکل نگیرد بسیار زیاد است. در بازار ارز نیز محدودیتهایی در عرضه وجود دارد که گاهی اوقات امکان خرید و فروش در آن با مشکل مواجه میشود. همچنین، دلار به عنوان شاخصترین ارز مورد مبادله در تجارت جهانی، در شرایط تورمی معمولا قدرت خرید را متناسب با تورم حفظ میکند و ارزش افزودهای بر سرمایه ایجاد نمیکند. در ایران صندوقهای سرمایهگذاری، بازار سهام و طلا مناسبترین گزینه برای حفظ ارزش سرمایه در دوران تورم هستند. این داراییها علاوه بر نقدشوندگی بالا و امکان سرمایهگذاری با حداقل سرمایه، نسبت به تورم، دلار و مسکن بازدهی بالاتری داشتهاند.
0 دیدگاه