سوت‌زنی؛ شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار را درپی دارد

کارشناس بازار سرمایه گفت: سوت‌زنی می‌‎تواند در راستای شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار بسیار کمک‌کننده باشد و به همین دلیل هم باید مکانیزم‌هایی درنظر گرفته شود تا متخلفان را علاوه بر نقره داغ کردن از تکرار تخلفات بازدارد.
سوت‌زنی؛ شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار را درپی دارد
دیگران چه می خوانند:

الیاس کردی در گفتگو با خبرنگار رصد بورس در پاسخ به این سوال که اثرگذاری سوت‌زنی در بازار سرمایه را چطور ارزیابی می‌کنید، اظهار کرد: در بسیاری از کشورها از این روش برای کشف تخلفات استفاده می‌‎شود و برای کسانی که تخلف را افشا می‌‎کنند هم مبلغی به‌عنوان پاداش درنظر می‌گیرند. در بسیاری از کشورها مبلغ درصدی از تخلف انجام شده به شخص پرداخت می‌‎شود و بزرگی تخلف باعث می‌‎شود که میزان جایزه آن شخص هم بالاتر برود. در بعضی از کشورها حتی معادل تخلف به شخص افشاکننده جایزه تعلق می‌گیرد.
وی افزود: قطعاً این اقدام می‌تواند خیلی کمک‌کننده باشد. در گذشته سیستم‌های نظارتی را در بورس داشتیم و در سال 99 در بازار سرمایه اقدامات نظارتی از طریق دولت، وزارت کشور و سیستم‌های قضایی بازار سرمایه را رصد می‌کردند. 
این کارشناس بورس در مورد این سوال که این اقدام آیا تاثیری در بازار سرمایه خواهد داشت، گفت: این اقدام به شرطی تاثیرگذار است که سازمان به حرف‌هایی که مردم می‌‎زنند توجه داشته باشد. بعضا می‌‎بینیم که حتی روی تابلوی معاملات مردم مواردی را مشاهده می‌‎کنند و تذکر می‌‎دهند و این موضوع خیلی مهم است. بخشی هم باید برای ناشران و مدیران ناشران درنظر گرفته شود چراکه اینها گاهی تخلفات بزرگ انجام می‌‎دهند و سرمایه‌داران خرد اعتراضات زیادی در این باره دارند که باید تمام جوانب آن درنظر گرفته شود.
کردی ادامه داد: در هفته گذشته خبری شنیدم در این مورد که ناشری در مجمع تصمیم به تقسیم سود نقدی داشته این اقدام را انجام نداده و باعث گمراه شدن مردم شده است. هر کسی که این موضوع را اطلاع بدهد باید در سامانه سوت‌زنی برای آن جایزه درنظر گرفته شود. باید سیستم‌ها و مکانیزم‌هایی بازدارنده طراحی شود تا کسانی که تخلف می‌کنند نتوانند به تخلفات خود ادامه دهند. سوت‌زنی می‌‎تواند در راستای شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار بسیار کمک‌کننده باشد.
وی در پاسخ به این سوال که سوت‌زنی، افزایش عمق مظنه، تصمیمات اصلاحی برای ETFها، تعیین سقف خوراک گاز صنایع بورسی، پرداخت سود سهام عدالت و سودهای رسوبی شرکت‌ها از جمله وعده‌های رئیس سازمان بوده که انجام شده این اقدامات را در مجموع چطور ارزیابی می‌‎کنید و چه اثراتی بر بازار داشته‌اند، تصریح کرد: هر چقدر سیستم را به گونه‌ای طراحی کنیم که عدالت اجرا شود قطعا شرایط بازار بهتر خواهد بود. به‌عنوان مثال باید دسترسی به عمق مظنه برای افراد عادی و کسانی که به سیستم‌های بازتر دسترسی ندارند باید مانند دسترسی کارگزاران و آنلاین‌ها درنظر گرفته شود. افزایش عمق مظنه می‌‎تواند در جهت عدالت و یکسان‌سازی کمک‌کننده باشد. 
وی معتقد است: همه باید به یک اندازه به اطلاعات و دیتا دسترسی داشته باشند. البته هنوز هم کسانی که پشت استیشن هستند و آنلاین‌ها را می‌‎چرخانند مثلاً از یک سر خطی بهره می‌‎برند که مردم عادی از آنها بهره‌ای نمی‌‎برند. 
این کارشناس بورس گفت: مردم عادی هنوز با واسطه به سیستم وصل هستند و این باعث می‌شود که بازار عادلانه نباشد. هنوز این‌ها با NAV خود فاصله دارند و زیر NAV معامله می‌کنند، به همین دلیل باید اقدام اساسی‌تر انجام شود. 
کردی در پایان یادآور شد: یکی از اقدامات خوبی که انجام شده این است که پرداخت‌های سود از طریق سامانه سجام اتفاق میافتد که می‌تواند اقدام مثبتی در جهت اعتمادسازی باشد. امیدوارم در رابطه با افزایش سرمایه و حق تقدم هم این سیستم عملیاتی شود و نیاز نباشد سهامداران مستقیم با شرکت در ارتباط باشند. اقدامات باعث می‌‎شود که سرمایه‌گذاری در بورس آسان‌تر شده و اعتماد به بازار برگردد. قطعا در بلندمدت اثر خیلی خوبی بر بازار خواهد داشت.

سوت‌زنی؛ شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار را درپی دارد

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟