به گزارش رصد بورس، میزان تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، فولاد میانی، محصولات تخت فولادی و محصولات طویل فولادی کشور به ترتیب برابر با 55 میلیون و 870 هزار تن، 54 میلیون و 320 هزار تن، 31 میلیون و 730 هزار تن، 30 میلیون و 460 هزار تن، هشت میلیون و 730 هزار تن و 12 میلیون و 530 هزار تن بوده است.
در این میان، سهم گروه شرکتهای سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات از تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولادسازی کل کشور به ترتیب معادل 28 میلیون و 500 هزار تن (51 درصد)، 19 میلیون تن (35 درصد)، 6 میلیون و 500 هزار تن (20 درصد) و سه میلیون و 600 هزار تن (12 درصد) بوده است.
نیاز 12 میلیارد یورویی تامین مالی برای تحقق افق 55 میلیون تنی
به دلیل محدودیت منابع مالی در صنعت فولاد، تامین مالی به یک موضوع جدی برای مدیران شرکتهای فولاد تبدیل شده است. بنابر اعلام مدیر مجامع «ومعادن» برای حفظ تولید فعلی و رسیدن به هدف 55 میلیون تن تولید فولاد در سال 1404، نیاز به سرمایهگذاری 12 میلیارد یورو وجود دارد. این مقدار تقریباً شش برابر ارزش بازار برخی از هلدینگهای معدنی کشور است و به طور عملی تامین این مقدار سرمایه توسط سهامداران امکانپذیر نیست.
این موضوع با چالشهایی مانند فرهنگ سازمانی و تغییرات زیرساختی همراه است. تغییر نرخ ارز و عوامل دیگر نظیر نرخ تورم و نرخ بهره به شرکتها در طول انجام پروژه میتواند تغییراتی در هزینهها و ارزش افزوده ایجاد کند. مسائلی مانند تحریمها و عدم ارتباط بینالمللی نیز از مواردی است که در تامین سرمایه باعث مشکلات میشود. به نظر میرسد که جذب سرمایهگذار با رزومه، تحصیلات و شرایط خاص برای تامین مالی در شرکتها به عنوان نیروی انسانی لازم است.
به گفته یحیوی، اگر یک شرکت فولادی قصد داشته باشد در بورس اوراق بهادار همچون اوراق اجاره منتشر شود، فرآیند دسترسی به پروژه و سرمایه تا حدود 6 ماه زمان بر میدهد. در حالی که اعتبارسنجی سهامداران و شرکتها در سطح جهانی امروزه بسیار حیاتی و اهمیت دارد و به تسریع و کاهش هزینه این فرآیند کمک میکند.
بیش از 11 میلیارد یورو سرمایهگذاری برای 87 پروژه
بر اساس آنچه در افق 1404 در نظر گرفته شده و همچنین طرحهای توسعهای که در دست اقدام قرار دارند، ظرفیت تولید فولاد به 101 میلیون تن، آهن اسفنجی به 90 میلیون و 300 هزار تن، گندله به 123 میلیون و 600 هزار تن و کنسانتره به 118 میلیون و 100 هزار تن تا پایان سال 1404 خواهد رسید که این امر مستلزم تامین حداقل خوراک 235 میلیون تن کانسنگ با عیار حداقل 40 درصد است.
یکی از مهمترین مباحث موجود در صنعت فولاد طی پنج تا 10 سال آینده، سنگآهن خواهد بود و اگر خوراک مورد نیاز شرکتهای فولادی تامین نشود این صنعت با مشکل مواجه خواهد شد. برای همین منظور توسعه معادن و فلزات ایران تصمیم دارد تا با جلب و جذب سرمایهگذار و همچنین اجرای سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای کشور روند تحقق افق 4 ساله را بهبود ببخشد.
احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی و ذوب و فولادسازی با ظرفیت 1.6 و 1.1 میلیون تن در شرکت صنایع فولاد کردستان، احداث کارخانه تولید کنسانتره سنگ آهن با ظرفیت دو میلیون تن در شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور، احداث کارخانه گندلهسازی شهرک با ظرفیت یک میلیون تن، بلوک دوم گازی سمنان با ظرفیت 340 مگاوات به عنوان نخستین پروژه اجرا شده از طرح پیشران اقتصادی کشور و احداث کارخانه تولید آهن اسفنجی در شرکتهای صنایع آهن و فولاد آرتاویل و فولاد اقلید پارس هر یک با ظرفیت 1.1 میلیون تن، اهم پروژههای «ومعادن» را تشکیل میدهند.
پروژه احداث و بهرهبرداری از معدن و کارخانجات مس جانجا، یکی دیگر از مهمترین پروژههای «ومعادن» به شمار میآید. پس از اکتشافات و ژئوفیزیک مجدد با استفاده از تجهیزات جدید در منطقه جانجای سیستان و بلوچستان، بیش از 240 میلیون تن ذخیره مس با عیار 0.26 درصد توسط گروه «ومعادن» کشف شد.
فاز اول احداث کارخانه الکترود گرافیتی در کارزون، احداث کارخانه فروسیلیکومنگنز در شیروان و تولید نوار نقالههای استیل کورد، از دیگر پروژههای مهم «ومعادن» به شمار میآیند.
به گفته مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات ایران، میزان ارز مورد نیاز جهت اجرای پروژههای «ومعادن» 344 میلیون یورو برآورد شده است. طرحهای متنوعی در شرکتهای زیرمجموعه گروه همچون معدنی و صنعتی گلگهر شامل افزایش ظرفیت خطوط کنسانتره طرحهای توسعه (خطوط 5، 6 و 7) و شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر شامل احداث احیا مستقیم مگامدول طوبی، کاوند نهان زمین شامل معدن مس بورلی قزاقستان و معدنی و صنعتی چادرملو شامل نیروگاه سیکل ترکیبی اردکان توسط مجموعه ومعادن در دست اجراست.
0 دیدگاه